Σταθερή πρόοδο βλέπει ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, αναφορικά με την παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Στην τριμηνιαία έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ο κ. Ράιχενμπαχ περιγράφει τη συνδρομή που παρέχουν η Ομάδα Δράσης, τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι ειδικοί φορείς στην Ελλάδα με στόχο να εφαρμοστεί το ευρύ φάσμα των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ αναφέρει τέσσερις συγκεκριμένους τομείς στους οποίους σημειώνεται σημαντική πρόοδος.
Μεταρρύθμιση κεντρικής διοίκησης: Επανεξετάστηκε η οργάνωση των περισσοτέρων υπουργείων που αντιπροσωπεύουν προσωπικό περίπου 206.000 ατόμων γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση προτάσεων από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους: Τα έργα σε τέσσερις αυτοκινητόδρομους ξεκίνησαν ξανά τον Απρίλιο του 2013, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής βιωσιμότητας των έργων.
Διευκόλυνση Εξαγωγών: Η λεπτομερής εξέταση προτελωνειακών ελέγχων για δύο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα (νωπά φρούτα και φέτα) πλαισιώθηκε από τη θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση ρισμένων αρχικών μορφών απλούστευσης των ελέγχων και μεθόδων εργασίας.
Επίλυση διαφορών εξωδικαστικά: Η Ελλάδα, μέσω της τεχνικής συνδρομής που έλαβε, εγκαινίασε πρόσφατα τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο οποίος θα συνδυαστεί με μία τριετή εστρατεία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.
Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν εκ μέρους της Επιτροπής δήλωσε σχετικά με την έκθεση της Task Force: «Η Ομάδα Δράσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την υλοποίηση της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας των εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες».
Επίσης, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «η αξιολόγηση των κεντρικών δομών των περισσότερων ελληνικών υπουργείων – με αντιπροσωπευτικό ανθρώπινο δυναμικό περίπου 60.000 ατόμων – διεξήχθη με βάση κοινή μεθοδολογία και στόχους. Οι προτάσεις αναδιοργάνωσης εγκρίθηκαν από το ελληνικό συμβούλιο μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία του Έλληνα πρωθυπουργού (Μάρτιος 2013). Κάθε αξιολόγηση έγινε από ειδική ομάδα αξιολόγησης αποτελούμενη από Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους συνήθως από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από το αξιολογούμενο υπουργείο».
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Task Force εδώ