Έχουν ακόμη τις πληγές στο σώμα τους. Αλλά και αυτές στην ψυχή τους. Οι νέοι που βίωσαν την τραγωδία στην Ουτόγια τον Ιούλιο του 2011 δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έζησαν εκεί. Και τα πορτραίτα τους βραβεύθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας.
Η Αντρέα Γκγιέστβανγκ άρχισε να βγάζει φωτογραφίες των επιζώντων λίγο καιρό μετά από το μακελειό στο νησάκι της Νορβηγίας. Κανένας τους δεν έχει ξεχάσει πού κρύφτηκε ή δίπλα σε ποιον βρισκόταν όταν ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ άνοιξε πυρ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος της Νορβηγίας, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Τα συναισθήματά τους και οι αναμνήσεις τους αποτυπώνονται ακόμη στο βλέμμα τους στα πορτραίτα της φωτογράφου. Η δουλειά της με τίτλο «Μία ημέρα στην ιστορία» κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Sony World Photography awards.
«Φέρω τις ουλές μου με αξιοπρέπεια, γιατί τις απέκτησα ενώ υπερασπιζόμουν κάτι στο οποίο πιστεύω», λέει η 15χρονη Ίλβα Σβένκε.
Ο 18χρονος Μάριους Χοφτ κρύφτηκε σε ένα περβάζι για να αποφύγει τις σφαίρες. Ο καλύτερός του φίλος έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια του.
Η Σεσίλιε Χέρλοβσεν προσπάθησε να κρυφτεί στη νότια πλευρά του νησιού, αλλά ο Μπρέιβικ την πυροβόλησε στο δεξί χέρι, τον ώμο και το σαγόνι. Η τελευταία σφαίρα σταμάτησε στο φρονιμίτη της, σώζοντας τη ζωή της 17χρονης.
Στα 15 της, η Ισελίν Ρόουζ Μπορτς υποφέρει από διαρκείς εφιάλτες. Καταφύγιο τα σκυλιά της.
Κολλητές φίλες, η 18χρονη Βικτόρια Φρόιντ και η 17χρονη Σόφι Νίλσεν κρύφτηκαν μαζί στο κτίριο του σχολείου μέχρι να τις σώσει η αστυνομία.
Ο 16χρονος Αλεξάντερ Σάντμπεργκ κρύφτηκε κάτω από έναν καναπέ στο σχολείο μέχρι να συλλάβουν τον Μπρέιβικ.
Η Έιριν Κρίστιν Κγιάερ έτρεξε σε μία σπηλιά. Όμως δέχθηκε σφαίρες στο στομάχι, το χέρι, το γόνατο και την μασχάλη ενώ η 20χρονη προσπαθούσε να προστατεύσει τους μικρότερους φίλους της.
«Μου αρέσει να κάθομαι εδώ. Νιώθω πως οι νεκροί φίλοι μου είναι στη φύση που μας περιβάλλει», είπε η 19χρονη Άινα Χελγκέιμ.