Η Νέα Μανωλάδα Ηλείας αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών καλλιεργειών της χώρας. Χιλιάδες ξένοι εργάτες γης ζουν σε καθεστώς δουλοπάροικου. Κυρίως Πακιστανοί, Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί και συνήθως παράνομοι ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και τις περισσότερες φορές ακόμη και αυτό το μεροκάματο των 23 ευρώ καθυστερεί έως και 12 μήνες.
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας Πρώτο Θέμα, μόνον στα περιβόλια του Μαραθώνα, από τα οποία τροφοδοτείται η Αθήνα με φρέσκα λαχανικά, εργάζονται 3.000 αλλοδαποί, από την ανατολή έως τη δύση τη ηλίου με μεροκάματο 23 έως 26 ευρώ. Ζουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον και τσίγκο, συνήθως μέσα ή δίπλα στα περιβόλια.
Η δε πληρωμή τους καθυστερεί, ορισμένες φορές έως και 12 μήνες.
Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας όπου υπάρχουν εργάτες απλήρωτοι ακόμη και για χρόνια. Το μεροκάματό τους είναι 20 ευρώ για δουλειά 12 ωρών.
Στο Αργος, περίπου 5.000 εργάτες που δουλεύουν στη συγκομιδή των φρούτων και στα εργοστάσια κομπόστας πληρώνονται με μεροκάματα 10 έως 12 ευρώ και κοιμούνται σε στάβλους.
Η κατάσταση είναι σχεδόν παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει μαζική αγροτική παραγωγή, με το κράτος να απουσιάζει και όλους εμάς να πέφτουμε από... τα σύννεφα όταν το πρόβλημα αποκαλύπτεται.