Σιωπηρή παράταση 15 ημερών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση για να καταρτίσει και να παρουσιάσει το πλέγμα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας ως το 2015.
Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η ασάφεια που επικρατεί για το εάν το έλλειμμα του 2010 θα ξεπεράσει τελικώς το 10% του ΑΕΠ, ήταν δύο μόνο από τις αιτίες που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση να δώσει δυο εβδομάδες επιπλέον χρόνο στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ετσι, αντί για την αρχική προθεσμία που εξέπνεε κανονικά σήμερα, 31 Μαρτίου, το πακέτο θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα «ανάψει» το τελικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Πρόκειται για το ευρύτερο το πακέτο θεσμικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών, με τρεις κύριες συνιστώσες:
- Μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-15.
- Πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
- Μέτρα άμεσης εφαρμογής, εντός του 2011, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων και των νέων υποχρεώσεων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, η οποία θα ανακοινωθεί από την Eurostat στις 26 Απριλίου. Τα τελικά στοιχεία του θα αποσταλούν σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «τρέχει» για να ολοκληρώσει την κοστολόγηση των μέτρων και να ενημερώσει τους υπουργούς που θα «χρεωθούν» μέρους του πακέτου των περικοπών.
Ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται η κυβέρνηση οδήγησε και σε μια μικρή αναβολή της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα αλλά και σε αλλαγή στόχευσης. Το κλιμάκιο θα βρεθεί στην πρωτεύουσα εντός της ερχόμενης εβδομάδας αλλά δεν θα ζητήσει «πλήρη λογαριασμό» όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Θα λειτουργήσει κυρίως συμβουλευτικά ενόψει της κατάρτισης του τελικού πλάνου.
«Ναι σε στρατηγική συμμετοχή του Δημοσίου»
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ συζητήθηκε χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Συμφωνήθηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές παραμένει αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει την «επαναγορά χρέους με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις».
Ενισχύεται ο «αστυνόμος» του Δημοσίου στις τράπεζες
Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις».
Κατά τη χθεσινή έκκριση του σχεδίου νόμου από το υπουργικό συζητήθηκε η ενίσχυση του επιτρόπου του Δημοσίου στις τράπεζες. Οι τελευταίες υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες όποτε τους ζητηθεί ενώ ο επίτροπος του Δημοσίου θα διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.
«Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν φέρνει ανάπτυξη»
Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας μιλώντας στο συνέδριο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Αθήνα.
Αναφέρθηκε μεν στις θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά δήλωσε ότι συνολικά για την Ευρώπη το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ακραίο και υπερβολικά περιοριστικό και κυρίως στερείται ευελιξίας. Για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, τέλος, τη λύπη του για το γεγονός ότι οι φωνές για την έκδοση ομολόγων έργων και ευρωομολόγων δεν ήταν αρκετά ισχυρές μέσα στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: Του Αργύρη Παπαστάθη, από tovima.gr