Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη σύλληψη στη Μόσχα 140 προσώπων που φέρονται να ενέχονται σε δραστηριότητες μουσουλμανικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
«Η αστυνομία συνέλαβε 140 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 30 είναι υπήκοοι ξένων κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB, που αναμεταδίδεται από το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Η υπηρεσία Τύπου της FSB αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ίδια υπηρεσία υποψιάζεται επίσης πως ένα κτήριο, που χρησιμοποιείτο για τις προσευχές, στα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας ήταν χώρος συγκέντρωσης πιστών που αργότερα πέρασαν «στον ακραίο ριζοσπαστισμό, εντάχθηκαν σε ένοπλες ομάδες που δρούσαν στον Βόρειο Καύκασο και συμμετείχαν στην προετοιμασία και την εκτέλεση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ενεργειών εντός της Ρωσίας», μεταδίδει το Ιντερφάξ.
Χθες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως το δίδαγμα των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστώνη θα πρέπει να παροτρύνει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ «να πολεμήσουν πλάι-πλάι κατά της τρομοκρατίας».
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις ΜΚΟ
Ρώσοι εισαγγελείς εξέδωσαν προειδοποίηση σήμερα προς την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι το παράρτημά της στη Ρωσική Ομοσπονδία επιδίδεται ως μη έδει σε πολιτικής φύσης δραστηριότητες.
Η γραπτή προειδοποίησε επιδόθηκε στην διευθύντρια της Διεθνούς Διαφάνειας Ρωσίας Γελένα Πανφίλοβα, η οποία κλήθηκε στην εισαγγελία της Μόσχας.
«Η οργάνωση αποσκοπεί να διαμορφώνει τόσο την κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κράτους. . . και να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνουν κρατικά όργανα», ανέφερε η επιστολή, την οποία η Πανφίλοβα ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η εισαγγελική προειδοποίηση ενδέχεται να σημάνει ότι θα κινηθεί διαδικασία σε βάρος της ΜΚΟ και θα της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, βάσει ενός νόμου που αναγκάζει τις οργανώσεις αυτές να εντάσσονται σε έναν κατάλογο «ξένων πρακτόρων» εάν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό κι επιδίδονται σε δραστηριότητες που οι ρωσικές αρχές θεωρούν πολιτικές.
Σημαντικές ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας, έχουν προαναγγείλει ότι θα δεν θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κάνει έρευνες στα γραφεία εκατοντάδων ρωσικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να εξακριβώσουν εάν συμμορφώνονται προς το νόμο.
Μια από τις γνωστότερες ΜΚΟ που ειδικεύονται στην διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών, η Golos, κατέστη χθες η πρώτη που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές ότι παραβιάζει το νόμο. Δικαστήριο της Μόσχας την καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο ύψους σχεδόν 10.000 δολαρίων για παραβίαση του νόμου, ενώ η διευθύντριά της Λίλια Σιμπάνοβα καταδικάστηκε και η ίδια να καταβάλει πρόστιμο 3.200 δολαρίων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας ότι δεν περιορίζει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ. Ομως η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε και νέες επικρίσεις από άλλες κυβερνήσεις, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει ανησυχία για την «απίστευτη συρρίκνωση του περιθωρίου δράσης που διαθέτει η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι «θορυβημένες» από αυτόν και «άλλους νόμους που επικυρώθηκαν πρόσφατα και επιβάλλουν περιορισμούς σε ΜΚΟ στη Ρωσία».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξάλλου κάλεσε τη Μόσχα να αντιμετωπίζει δίκαια και με σεβασμό τις ΜΚΟ. Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν γερμανικές και ρωσικές οργανώσεις, ο Βεστερβέλε είπε πως «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίζει όλο και περισσότερους περιορισμούς».