Χρηματιστηριακά κραχ μπορούν να προβλέψουν οι αναζητήσεις της Google - iefimerida.gr

Χρηματιστηριακά κραχ μπορούν να προβλέψουν οι αναζητήσεις της Google

Χρηματιστηριακά κραχ μπορούν να προβλέψουν οι αναζητήσεις της Google
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι η κίνηση των μετοχών και τα χρηματιστηριακά κραχ, είναι εφικτό να προβλεφθούν μέσω των αναζητήσεων οικονομικών όρων που κάνουν οι χρήστες στο Google.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σούζι Μόατ του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Τομπάϊας Πράις του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, υποστηρίζουν ότι η περιοδική αυξομείωση των αναζητήσεων συγκεκριμένων οικονομικών όρων από τους χρήστες στη Google μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο δείκτη για την έγκαιρη πρόβλεψη των μελλοντικών κινήσεων της αγοράς.

Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από την υπηρεσία καταγραφής τάσεων Google Trends και τα συσχέτισαν με τη διαχρονική μεταβολή του χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι όσο μειώνονταν οι αναζητήσεις για λέξεις όπως «χρέος», «χαρτοφυλάκιο», «μετοχές» και «κρίση», τόσο ο Dow Jones (βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης) ανέβαινε, ενώ όσες περισσότερες αναζητήσεις έκαναν οι χρήστες με βάση τις παραπάνω λέξεις, τόσο η αγορά έπεφτε.

Οι αναζητήσεις για χρηματιστηριακές και οικονομικές λέξεις στη Google έπεφταν πριν αρχίσει να ανεβαίνει το χρηματιστήριο, ενώ όταν οι ίδιες αναζητήσεις αύξαναν, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεφτε γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύει ότι οι αναζητήσεις έχουν προβλεπτική αξία και μάλιστα η λέξη που αποδείχτηκε ότι έχει την μεγαλύτερη προβλεπτική αξία από όλες τις άλλες, είναι το «χρέος» (debt).

Μάλιστα οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, παρατήρησαν ότι αν κανείς ακολουθούσε μια «έξυπνη» επενδυτική στρατηγική περιοδικών αγοραπωλησιών με βάση τις μεταβολές στις αναζητήσεις των λέξεων, θα μπορούσε να προβλέψει τη γενική τάση κίνησης των χρηματιστηριακών δεικτών και τελικά θα είχε εντυπωσιακή απόδοση (κέρδος) 326% μεταξύ των ετών 2004 - 2011.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις μετοχές τους, όταν «οσμίζονται» ότι κάτι δεν πάει καλά στην αγορά και δεν είναι παράξενο που ήδη χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οργανισμοί προσέγγισαν τους ερευνητές για να βάλουν σε πρακτική εφαρμογή τα ευρήματά τους.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι οι αγορές προσαρμόζονται, οπότε όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν τον επενδυτικό οδηγό με τις αναζητήσεις της Google τότε μελλοντικά, αυτή η στρατηγική σταδιακά θα γίνεται όλο και λιγότερο αποδοτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ