Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» για τη λιτότητα που μαίνεται μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σηματοδοτεί η υποβάθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας από την αμερικανική Moody's.
Η υποβάθμιση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την δημόσια διαμάχη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου για την πολιτική λιτότητας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Η διαμάχη συνεχίστηκε και τις αμέσως επόμενες ημέρες με εκατέρωθεν δηλώσεις και προκαλεί έντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της «κόντρας», με άγνωστες συνέπειες στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σκηνικό και κυρίως με άγνωστες συνέπειες για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης.
Ο Λιου είχε ζητήσει από τη Γερμανία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την επίλυση της οικονομικής κρίσης, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή των χωρών που είναι σε πρόγραμμα, για να εισπράξει την απάντηση από τον Σόιμπλε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μαθήματα από την Ευρωζώνη για τη μείωση χρέους.
Οργιο κραυγών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel» η συνάντηση Γερμανών και Αμερικανών στο περιθώριο της συνόδου εξελίχθηκε σε ένα «όργιο κραυγών», εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και εκπρόσωποι του ΔΝΤ επανέλαβαν ότι η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο και πιο εύρωστο, οικονομικά, κράτος της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.
Εμφανίστηκαν, δε, «εκνευρισμένοι» από τις μόνιμες προσταγές του Βερολίνου, οι οποίες έχουν βυθίσει στην ύφεση την Ευρωζώνη. Αντί της πολιτικής της λιτότητας οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία τους, ζήτησαν οι Αμερικανοί, τονίζοντας ότι εκτός αυτού οι Γερμανοί θα πρέπει, εντέλει, να επανεξετάσουν το ζήτημα για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και να βάλουν στην άκρη τους φόβους τους καθώς και να καταργηθεί το όριο δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.
Εξαλλος ο Σόιμπλε με τις αμερικανικές υποδείξεις
Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε άκρως εκνευρισμένος, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να κάνει η Γερμανία» και χαρακτήρισε τη δημιουργία νέων χρεών με στόχο την ανάπτυξη που επιχειρούν οι Αμερικανοί ως «συνταγή από το χρονοντούλαπο».
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Τζακ Λιου είχε χαρίσει στον Γερμανό ομόλογό του έναν τόμο με την ιστορία του Αλεξάντερ Χάμιλτον, του πρώτου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Χάμιλτον είχε σώσει τη χώρα από οικονομική καταστροφή συγκεντρώνοντας σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα χρέη των αμερικανικών πολιτειών και εκδίδοντας κοινά ομόλογα.
Πώς αντέδρασε ο Σόιμπλε στο μήνυμα που προσπάθησε να του περάσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών; Σχολιάζοντας, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά πριν από 200 χρόνια.
Αμερικανική απάντηση η υποβάθμιση
Το γεγονός ότι η Moody's υποβάθμισε σήμερα την αξιολόγηση της Commerzbank σε Baa1 από Α3- και της Hypotheken-bank Frankfurt σε Baa3/P-3 από Baa2/P-2 ασκεί εντονότατες πιέσεις στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση οφείλεται στην αδυναμία των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Commerzbank καθώς και στα ισχνά οικονομικά της αποτελέσματα το περασμένο έτος.
Στη γερμανική πρωτεύουσα, όμως, η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης ερμηνεύεται από πολλούς ως ανοιχτή πρόκληση από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Στις φωνές που ζητούν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προστέθηκε και ο Μπιλ Γκρος της Pimco, που είπε ότι «σχεδόν όλη η Ευρώπη κάνει λάθος, γιατί πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. Δεν είναι. Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα».
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ υπέρ της λιτότητας
Απρόσμενος σύμμαχος της Γερμανίας εμφανίστηκε, πάντως, χθες ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ ο οποίος δήλωσε ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι «σε γενικές γραμμές η κατάλληλη, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν υπερβολικά πολλά», ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο «θα έπρεπε να ακολουθήσει την ανακοινωθείσα πολιτική της σταθεροποίησης και ανάπτυξης».
Ο Μπλανσάρ κατέληξε ότι «η Γερμανία δεν κάνει οικονομίες» και ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί ελαφρώς φέτος. Οσον αφορά, ωστόσο, το αν τα κράτη πρέπει να κάνουν πάση θυσία οικονομία, ο Μπλανσάρ διευκρίνισε ότι πρέπει να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, αλλά πρέπει να αποφασίζεται για κάθε χώρα χωριστά ποιος ρυθμός σταθεροποίησης είναι ο κατάλληλος για εκείνη.