Ολο και μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην ανασφάλιστη εργασία, καθώς το 40,5% των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς να τους παρέχεται ασφάλιση, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους ή αδήλωτους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι, αναφέρει η imerisia, ενώ ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ αναφερόμενος στην «επέλαση» της μαύρης εργασίας και τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, τόνισε πως «όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», καθώς το φαινόμενο των ανασφάλιστων εργαζόμενων έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την χώρα.
Αδρανείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί - Εχουν ατονήσει και οι έλεγχοι
Η «μαύρη» εργασία έχει κατά κύριο λόγο εξαπλωθεί επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις 25 ελεγκτές πανελλαδικά υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος προκειμένου να ελεγχθούν οι περίπου 400.000 ενεργές επιχειρήσεις, θα πρέπει ο κάθε υπάλληλος να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.
Οι ελλείψεις προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουν οδηγήσει και στη μείωση των ελέγχων στα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, καθώς από 97.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων στις οποίες έγινε έλεγχος, αφού οι 48.583 που ελέγχθηκαν το 2009, μειώθηκαν σε 18.086 επιχειρήσεις το 2012.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.