Ρωσική απόβαση στην Αθήνα για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Ρωσική απόβαση στην Αθήνα για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία (10 Μαΐου) της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και οι δύο βασικοί διεκδικητές ήρθαν να ελέγξουν τη διαδικασία του διαγωνισμού. Τα λίαρ τζετ του Λεονίντ Λεμπέντεφ και της Gazprom προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος κάνοντας ταξίδι – αστραπή για τις δύο εταιρίες φυσικού αερίου.

Ο μεγιστάνας της Sintez Λεονίντ Λεμπέντεφ συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ ο επικεφαλής του διεθνούς επιχειρηματικού τμήματος της Gazprom Πάβελ Οντέροφ επισκέφθηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο κ. Λεμπέντεφ είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και ο Ρώσος μεγιστάνας φέρεται, σύμφωνα με πηγές, ότι άφησε να εννοηθεί πως η θυγατρική της Sintez (Negusneft) θα συμμετάσχει τελικά μόνο στην απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, αν και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε δώσει μη δεσμευτική προσφορά και για τη ΔΕΠΑ, όπως γράφει ο Χρήστος Κολώνας στην Ημερησία.

Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ικανοποιημένο από το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου καθώς και να υπάρχει αισιοδοξία ως προς την έκβαση του διαγωνισμού.

Εξάλλου, στην Αθήνα ήταν χθες και ο κ. Οντέροφ, ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των αιτημάτων που έχει θέσει η Gazprom σχετικά με την αλλαγή των όρων στις συμβάσεις του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ.

Οι Ρώσοι θέλουν σε περίπτωση που κερδίσουν το διαγωνισμό αλλά η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής ακυρώσει το αποτέλεσμά του, το ποσοστό 20% επί του τιμήματος που θα δώσουν ως εγγυητική επιστολή να μην πάει υπέρ του δημοσίου αλλά να τους επιστραφεί. Το ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να έχει βρει συμβιβαστική λύση ώστε σε ένα ενδεχόμενο όπως το προαναφερόμενο να κρατήσει ποσοστό της τάξης του 5%.

Η Gazprom με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της θα συμμετέχει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ μέσω της θυγατρικής της Gazprom Finance.

Επιπλέον, ο κ. Οντέροφ ενημερώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και για έναν ακόμη όρο στη σύμβαση πώλησης σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση που ο πλειοδότης πουλήσει σε μία τριετία τη ΔΕΠΑ τότε την υπεραξία που θα κερδίσει θα πρέπει να την αποδώσει κατά 50% στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι στο θέμα των χρεών που έχει η ΔΕΠΑ από τους πελάτες της, το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται για αυτά μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ