Μειώνονται τα έσοδα - Η κυβέρνηση απαντά με κατασχέσεις και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων - iefimerida.gr

Μειώνονται τα έσοδα - Η κυβέρνηση απαντά με κατασχέσεις και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Μειώνονται τα έσοδα -Η κυβέρνηση απαντά με κατασχέσεις και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αντίστροφα μετράει, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών για την ψήφιση της πολυσυζητημένης ρύθμισης οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, καθώς η διευρυνόμενη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα αναζητά επειγόντως αντίδοτο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, από το σύνολο των περίπου 5,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος του φετινού δημοσιονομικού κενού, που εντόπισε και η Τρόικα.

Αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια βελτίωσης αυτής της εικόνας είναι μάλλον περιορισμένα, εάν δεν αντληθούν έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των μεγαλοοφειλετών, όπως επίσης εάν δεν φανούν τα πρώτα έστω ισχνά σημάδια ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό ότι στόχος του 12μήνου είναι η είσπραξη 3,727 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου στο σκέλος των εσόδων, ωστόσο στους τρεις πρώτους μήνες οι εισπράξεις ήταν 3,273 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα «τρύπας» 348 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ως αντίδοτο εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει κατ' αρχήν η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα αλλά και οι κατασχέσεις σε όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Επιπλέον, με την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μονάδων με 2.000 ελεγκτές, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή, που βρίσκεται προ των πυλών, εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν τα πρώτα έσοδα από την «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας.

Επί του παρόντος, τα έσοδα του ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 6% έναντι του στόχου και ειδικότερα του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών κατά 18,4% και του καπνού κατά 20,6%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η «βουτιά» των φόρων κατανάλωσης καθώς έφτασε στο 15,6% και ειδικότερα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης των καυσίμων στο 5%, του καπνού και των λοιπών προϊόντων στο 19,8%!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ