Αν βγει κάποιος για βραδινό φαγητό στην κεντρική Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι τα εστιατόρια κλείνουν πολύ νωρίς, ως τις 10 υπάρχει περιθώριο για δείπνο. Αντίθετα, στην Ελλάδα, στις 10 το βράδυ οι συμπολίτες μας ξεκινούν για το εστιατόριο.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ωστόσο τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουμε αν προγραμματίζουμε το δείπνο μας αρκετά νωρίς το βράδυ.
1. Όσοι τρώνε νωρίς το βράδυ και στη συνέχεια απέχουν από το φαγητό για 16 ώρες, είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα θερμίδων, αλλά τσιμπολογούν όλο το εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με μια μελέτη στο Cell Metabolism. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των γευμάτων, επιτρέπει στο σώμα να επεξεργάζεται την τροφή πιο αποτελεσματικά. Παρατήρησαν ακόμη ότι ακόμη κι αν η διατροφή περιέχει περισσότερα λιπαρά, παίρνουμε λιγότερο βάρος όταν δεν τρώμε για 16 ώρες, από ό,τι αν τρώμε συχνά. Ένας σημαντικός λόγος για να μην τρώμε αργά το βράδυ.
2. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ. Σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, τα γεύματα αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία που παρεμβαίνει στον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Ενώ ένα ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν ξαπλώσετε και αποκοιμηθείτε, μόλις δύο αλκοολούχα ποτά μπορεί να σας στερήσουν ουσιαστικά τον βαθύ ύπνο και τον ύπνο REM (είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο), γεγονός που σημαίνει ότι θα ξυπνάτε πιο συχνά. Οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι χειρότερες στις γυναίκες, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan.
3. Η τροφή χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί σωστά. Αν επιλέγετε να τρώτε νωρίς το βράδυ, δίνετε χρόνο στο σώμα σας να αφομοιώσει σωστά το φαγητό και μειώνετε τον κίνδυνο παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως μια χαλαρή βόλτα, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.
4. Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, προάγει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, τη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η καθυστέρηση ή η παράλειψη γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε εξάντληση και δυσάρεστη διάθεση. Αντί να πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι, συνιστάται να τρώτε ένα ελαφρύ σνακ δημητριακών ή πλιγούρι βρώμης.
5. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι τρώνε αργά το βράδυ, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το «τσιμπολόγημα» αργά το βράδυ, αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ενός είδους λίπους που βρίσκεται στο αίμα. Όταν τρώμε, το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρησιμοποιεί σε τριγλυκερίδια. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι επικίνδυνη καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αθηρωμάτωση των αρτηριών και για σοβαρές καρδιακές ασθένειες. πηγη:clickatlife