«Τα εταιρικά μίντια ανάγουν εδώ και καιρό ολόκληρο το φαινόμενο "Βόρεια Κορέα" στην οικογένεια Κιμ, την οποία κοσμούν με επιθετικούς προσδιορισμούς, όπως "παράφρονες", "κακοί" και "βάναυσοι".
Τέτοιες τακτικές διασυρμού και δαιμονοποίησης ξένων ηγετών δεν υποδηλώνουν μονάχα το γεγονός ότι αποτελούν στόχο των ΗΠΑ (με σκοπό την εκθρόνιση), αλλά χρησιμεύουν και ως μέσα εκφοβισμού και απομόνωσης ακτιβιστών κατά του πολέμου, με την πρόφαση ότι τίθενται στο πλευρό χωρών που κυβερνώνται από "τρελούς", είτε αυτός είναι ο Σαντάν Χουσέιν, είτε ο Φιντέλ Κάστρο, είτε ο Ούγκο Τσάβες και ο Καντάφι», αναφέρει άρθρο του Στάνσφιλντ Σμιθ, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον πολιτικοποιημένα και έγκυρα περιοδικά με κριτική διάθεση που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.
«Ωστόσο», προσθέτει το άρθρο, «φαντάζει τρελό σε ένα σώφρονα άνθρωπο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν πυρηνικά όπλα χιλιάδες μίλια μακριά από τα εδάφη της, στη Νότια Κορέα, αρνείται στη Βόρεια Κορέα το δικαίωμα να διατηρεί κι εκείνη τα δικά της πυρηνικά στα δικά της εδάφη, ειδικά από τη στιγμή που οι Βορειοκορεάτες διατείνονται πως ο μόνος λόγος ύπαρξης των πυρηνικών είναι η χρήση τους ως αποτρεπτικό μέσο όσο οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τα δικά τους από την κορεατική χερσόνησο».
Θα έπρατταν διαφορετικά οι ΗΠΑ και ο λαός της εάν μία ξένη χώρα, η οποία θα είχε προηγουμένως σκοτώσει εκατομμύρια Αμερικανούς, έστελνε Στελθ βομβαρδιστικά – ικανά να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές – να πετάνε δοκιμαστικά επί ένα μήνα πάνω από τις ακτές της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον, του Χιούστον, του Μαϊάμι και του Λος Άντζελες; Διερωτάται ο αρθρογράφος και καταλήγει:
«Η Κορέα είναι διαιρεμένη επειδή οι ΗΠΑ εισέβαλαν σε αυτή και τη διαίρεσαν μετά την παράδοση της Ιαπωνίας... Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα αποσύρονταν το 1948, μαζί με την τότε Σοβιετική Ένωση, καθώς όμως ο Κιμ Ιλ Σουνγκ συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμποδίσουν τις εθνικές εκλογές και να διατηρήσουν διχασμένη την Κορέα...
Εάν θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα για τους πολίτες της Βόρειας Κορέας, τότε θα πρέπει να πάψουμε να τους βάζουμε το περίστροφο στον κρόταφο... Άλλωστε το είχε πει και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας: δεν επιθυμούμε πόλεμο... Ας καθίσουμε να συζητήσουμε».