Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας χθες στη Βουλή εξήγγειλε «κοινωνικά δίκαιες» εισφορές που θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προαναναγγέλλοντας νέο νόμο που θα καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία και κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες.
Δήλωσε ότι επιταχύνεται η διαδικασία για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, ότι αναθεωρείται η δασική νομοθεσία, ώστε να γίνει η σύνδεση της με την περιβαλλοντική νομοθεσία και "ανοίγει η συζήτηση για το είναι δάσος αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος. Με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, όπως είπε, αλλάζει σελίδα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό με την καθολική αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
«Χαράζουμε την κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση», συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρατηρώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα, μπορείς, όμως, και επιβάλλεται να εμποδίσεις την ανάπτυξη νέας γενιάς αυθαιρέτων και να γκρεμίσεις αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες».
Εξάλλου, με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι.
Προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα αποσαφηνιστούν οι κανόνες για την πολεοδομημένη γη και θα αποσαφηνιστεί η πολεοδομική ταυτότητα της δημόσιας περιουσίας.
Το υπουργείο προχωρά άμεσα στην πλήρη ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται πέντε ημέρες και δύο ημέρες για την άδεια οικοδομής.