Βελτιώσεις στο φορολογικό πακέτο - iefimerida.gr

Βελτιώσεις στο φορολογικό πακέτο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυρετώδεις ήταν από το πρωί χθες οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Ε. Βενιζέλου, των αναπληρωτών υπουργών και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διατάξεις του βασικού Εκτελεστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Για τις διατάξεις και τα μέτρα του Εκτελεστικού Νόμου ενημερώνονταν παράλληλα οι ελεγκτές της Τρόικας, που επέστρεψαν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν όσα είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνονται στα επίμαχα νομοσχέδια, έστω ως προς τη δημοσιονομική τους απόδοση, καθώς το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε επιμέρους βελτιώσεις βασικών μέτρων κυρίως του φορολογικού «πακέτου».

Όσον αφορά στην ειδική εισφορά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η πρόβλεψη ελάχιστου φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με στόχο να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας όσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από τις 12.000 ευρώ, που είναι και το όριο για την εισφορά. Αυτός ο ελάχιστος φόρος θα λειτουργεί συμψηφιστικά, κάτι που σημαίνει ότι εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, δεν θα πληρώνει και τον ελάχιστο φόρο και την εισφορά, αλλά αυτά θα συμψηφίζονται. Παράλληλα θα γίνουν βελτιώσεις στην κλίμακα και συγκεκριμένα ο συντελεστής 1% του πρώτου κλιμακίου δεν θα ισχύει έως τις 20.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά τουλάχιστον έως τις 25.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την απόδοση του ελάχιστου φόρου στους επιτηδευματίες, θα εξαρτηθεί το εάν θα υπάρξει ανάλογη βελτίωση και στο δεύτερο κλιμάκιο, που σήμερα αφορά στη ζώνη εισοδημάτων 20.000- 50.000 ευρώ.

Ως προς τη φορολογία των ακινήτων, το καλό νέο είναι ότι μπαίνει στο «ψυγείο» πριν καν εφαρμοστεί το Νέο Τέλος Ακινήτων που θα επιβάρυνε ιδιοκτήτες και χρήστες ακινήτων κατά 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ επιβεβαιώνεται η απόφαση για «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών -άγνωστο όμως για πόσο χρονικό διάστημα- καθώς και για επέκταση της αναστολής του πόθεν έσχες και για τη δευτερεύουσα κατοικία, η οποία θα ισχύει παράλληλα με νέα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Το κακό είναι ότι δεν αλλάζει η απόφαση για το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ που υποχωρεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ έρχεται και έκτακτη εισφορά σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2.500 ή 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Όσον αφορά στη φορολογία του πετρελαίου, υπήρξε έντονος προβληματισμός λόγω της πρόβλεψης 400 εκατ. ευρώ από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Με αυτό το δεδομένο επιβεβαιώνεται μεν ότι μπαίνει στο "ψυγείο" η εξίσωση των φόρων, αλλά θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 61 ευρώ από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, για τη κάλυψη μέρους των 400 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας μιλάμε για μια επιβάρυνση περίπου 5 λεπτών ανά λίτρο, αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ 23%.

Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και φορολόγησης των επιχειρήσεων, της εφαρμογής νέων τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και της ενίσχυσης των υφιστάμενων για τους μισθωτούς, των αλλαγών στο μέτρο των αποδείξεων όπως η πρόβλεψη μεγαλύτερου συντελεστή κάλυψης του αφορολογήτου. Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών παραμένει, πάντως, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εντείνει τις αδικίες έναντι των συνεπών φορολογούμενων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ