Ο φακός του τηλεσκόπιου Hubble «συνέλαβε» τον εντυπωσιακό κομήτη ISON που με τη φωτεινότητα του επισκίασε την πανσέληνο και φώτισε τον νυχτερινό ουρανό, ενώ είναι πιθανό να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο «κομήτης του αιώνα».
Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης -που δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη- βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, ωστόσο έχει πολύ μεγάλη φωτεινότητα, ενώ κατευθύνεται προς τον Ήλιο, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com, θα φτάσει τον Νοέμβριο.
Αν ο κομήτης επιζήσει από αυτό το «καυτό» ραντεβού με το γιγάντιο άστρο, τότε θα είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.
Ο ISOΝ είναι πιθανό να προέρχεται από το τεράστιο «Νέφος του Όορτ», στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, όπου περιφέρεται ένας τεράστιος αριθμός παγωμένων κομητών, οι οποίοι κατά καιρούς, ξεφεύγουν από την πορεία τους και έρχονται κοντά στον Ήλιο μας.
Ο συγκεκριμένος κομήτης ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και πήρε το όνομα του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου τηλεσκοπίων (International Scientific Optical Network-ISON), με το οποίο έγινε η πρώτη παρατήρησή του, ωστόσο η επίσημη ονομασία του είναι C/2012 S1.
Ουσιαστικά ο ISON, όπως εξηγούν οι επιστήμονες είναι απλώς μια «βρώμικη χιονόμπαλα» αφού αποτελείται αποκλειστικά από πετρώματα και πάγο, έχει πυρήνα μόλις 6,5 χιλιόμετρων και στην πορεία «λιώνει» χάνοντας τα υλικά που τον αποτελούν με ρυθμό περίπου 51.000 κιλά το λεπτό.
Η αυξημένη απώλεια υλικών θεωρείται ασυνήθιστη για ένα κομήτη που βρίσκεται ακόμα τόσο μακριά από τον Ήλιο και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τελικά δεν θα κατορθώσει να βγει σώος από τη συνάντησή του με τον Ήλιο, αφού είναι πιθανό να διασπαστεί τελείως πριν καν φτάσει στο περιήλιο του, στις 28 Νοεμβρίου.
Το συγκεκριμένο ταξίδι του ISON είναι το πρώτο του ταξίδι στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.