Aντάρτικο στην κυβέρνηση κάνει ο Βενιζέλος για να σώσει το ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Aντάρτικο στην κυβέρνηση κάνει ο Βενιζέλος για να σώσει το ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ να κλιμακώνει τη στάση του έναντι της ΝΔ.Αιφνιδιαστικά η Ιπποκράτους, με εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ζήτησε να συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «εδώ και τώρα».

Εκπληξη και απορία εκφράζει ο Στουρνάρας για τον Βενιζέλο

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε «έκπληξη και απορία» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί άκομψο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να θέσει από το «παράθυρο» θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εξελιχθεί τέτοια συζήτηση με την Τρόικα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα γιατί έχει υποστεί στο κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011.

ΠΑΣΟΚ: Ολα τα αρνητικά επωμιζόμαστε εμείς

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το Μαξίμου επιχειρεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (όπως η μείωση του ελλείμματος και το πρωτογενές πλεόνασμα) επιδιώκοντας να διαμορφωθεί η άποψη ότι η ΝΔ έχει επιτυχίες και διαπραγματεύεται σωστά σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε όλα τα κακά και ανάλγητα μέτρα.

Στην Ιπποκράτους έχουν θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης και η έντονη κριτική όπου υπάρχει διαφωνία. Μάλιστα σε σύσκεψη του νεοσύστατου συντονιστικού οργάνου της Βουλής υπό τον Γιάννη Μανιάτη τα στελέχη που ήταν παρόντα επικρότησαν τη στρατηγική της σκληρής γραμμής και ασκήθηκε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου τόσο για το θέμα του διοικητή του ΟΕΑΔ Ηλία Κικίλια όσο και για την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ.

Ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο «νόμο πακέτο» έχει συμφωνήσει η Τρόικα και έχουν «ανάψει» το πράσινο φως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ενώ οι υπουργοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έχουν εικόνα για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Τρόικα αλλά και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

«Εμείς βρήκαμε το ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση και για πρώτη φορά ο Σαμαράς έθεσε το θέμα και το οποίο μπαίνει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης» υπενθυμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο κινείται τα τελευταία 24ωρα ο κ. Βενιζέλος ως προς την κατάρτιση αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν σήμερα Τετάρτη να χαμηλώσουν τους τόνους και με δημόσιες παρεμβάσεις τους (όπως αυτή του βουλευτή Τάκη Ρήγα) έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Μαξίμου: Δείχνουμε άπειρη κατανόηση για τους εταίρους

Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μείνει στον «αφρό» της επικαιρότητας πιέζοντας για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όσο διαισθάνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει προτεραιότητά του τον ανασχηματισμό τόσο θα ανακινεί ζητήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Δείχνουμε άπειρη κατανόηση για τους εταίρους» υπογραμμίζουν στελέχη της ΝΔ και αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν ακατανόητο ακτιβισμό θέτοντας θέματα εκτός ατζέντας της Τρόικα «πιθανόν γιατί στην Ιπποκράτους υπάρχει ανησυχία για τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις».

Γιατί το ΠΑΣΟΚ επαναστατεί

Ήδη στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε η κυβέρνηση να εμφανιστεί με τα λιγότερα το δυνατόν προβλήματα στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στη Βουλή, ωστόσο το πρόβλημα συνοχής είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρενέβη στην κυβερνητική λειτουργία με το θέμα του ΦΠΑ για δύο κυρίως λόγους, καθώς το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους-το αντίθετο μάλιστα- από την πορεία της συγκυβέρνησης:

  • Πρώτον γιατί στο εσωτερικό του –ακόμα και στα ηγετικά κλιμάκια – επικρατούν απόψεις πως το κόμμα με τη σημερινή του τακτική δεν αποτελεί παρά «ουρά του Σαμαρά και της ΝΔ».
  • Δεύτερον, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί πως ο πρωθυπουργός πιστώνεται προσωπικά και για το κόμμα του όλα τα θετικά σημεία της συγκυβέρνησης, ενώ μοιράζει το πολιτικό κόστος σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατ' ουσίαν, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα την αναμόρφωση της σημερινής κυβερνητικής ισορροπίας: να αναγκάσει δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά σε μια συνολική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας που αυτή στηρίζεται και τέλος, την άμεση πραγματοποίηση του ανασχηματισμού.

Θέλει να συμπαρασύρει τη ΔΗΜΑΡ στο αντάρτικο

Η τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα αναγκάσει σε περισσότερο «αντιπολιτευτική γραμμή» και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τους υψηλούς τόνους και τις διαφοροποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Ιπποκράτους κατηγορούσε έως τώρα τη ΔΗΜΑΡ για διαφοροποιήσεις, ενώ τώρα είναι η ίδια που βγήκε στο «αντάρτικο».

Ο ανταγωνισμός και το άγχος των δύο μικρότερων κομμάτων να έχουν πολιτικά οφέλη «συγκρουόμενα» με το Μέγαρο Μαξίμου εκ των πραγμάτων υπονομεύουν περαιτέρω τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως βεβαίως και η στάση του Αντώνη Σαμαρά να μην ξεκαθαρίζει απολύτως τους κανόνες λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Το ΠΑΣΟΚ για το ΦΠΑ

Ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ για τον ΦΠΑ στην εστίαση, έχει ως εξής:
«Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός.

Βάση συνεπώς της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%. Αυτό είναι μια επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ' όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων. Αλλά για να είναι αυτό δυνατόν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα τεράστιο βάρος μόνο του.

Οι προτάσεις συνεπώς του ΠΑΣΟΚ και οι πρωτοβουλίες του διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».

Ο Βενιζέλος τηλεφώνησε έξαλλος

Ολα ξεκίνησαν χθες με ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον εκπρόσωπο του κόμματος Φίλιππο Σαχινίδη, την ώρα της σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο «ανατίναξε» τη συνάντηση.

Ο κ. Στουρνάρας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συζητούσαν τις τελικές λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου που επικυρώνει τη νέα συμφωνία με την Τρόικα και θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Κυριακή των Βαΐων.

Ο κ. Βενιζέλος προφανώς είχε ξεχάσει να επισημάνει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 23% που το είχε πάει ο ίδιος ως υπουργός αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το ΠΑΣΟΚ.

Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ (η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, υποβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης) αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την Τρόικα).

Θέτει όρους τώρα που δεν έθετε πριν

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να έχουν καταλήξει έως τον Ιούνιο, πριν επανέλθει η Τρόικα.

Η απάντηση των στελεχών του υπουργείου ήταν άμεση. Χαρακτήρισαν «επικοινωνιακές» αυτές τις θέσεις, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την Τρόικα.

Πάντως από το ΠΑΣΟΚ σημειωνόταν ότι το θέμα τίθεται τώρα καθώς τώρα έγιναν γνωστά τα στοιχεία για το πλεόνασμα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που επιτρέπει να τίθενται νωρίτερα του προγραμματισμένου αυτού του είδους τα αιτήματα.

Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε τώρα και το χαράτσι

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς. Τέλος, ζητούν να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα επιδώσουν αύριο στο υπουργείο Οικονομικών διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του. Ενώ, για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, και οι Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ