Βενιζέλος: «Θα ήθελα την αντιπολίτευση κοντά μου στο Eurogroup» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Θα ήθελα την αντιπολίτευση κοντά μου στο Eurogroup»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με δύο ειδήσεις και πολλές απαντήσεις κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, έκανε τη πρώτη εμφάνιση στη Βουλή ως υπουργός Οικονομικών ο Ε. Βενιζέλος, υπερτονίζοντας από την αρχή αφενός τις πιέσεις που δέχθηκε στο Λουξεμβούργο αφετέρου την ανάγκη εθνικής ενότητας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, πέρα από τις προσκλήσεις προς τα κόμματα, ο Ε. Βενιζέλος απευθύνθηκε στους ασθενέστερους- ανέργους, συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες- σημειώνοντας ότι υπάρχει θέμα ηθικής ισορροπίας των μέτρων κι ότι σε αυτή τη πρώτη φάση πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τις αδικίες. Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών "φωτογράφισε" την αναντιστοιχία της συμβολής συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων στη προσπάθεια προσαρμογής και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο προέταξε την έναρξη διαδικασίας ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος, με στόχο την ογκώδη φοροδιαφυγή.

Οι δύο ειδήσεις αφορούν στο σκέλος των μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, που υποτίθεται θα συμπληρώνουν το Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης (το οποίο συντίθεται από τη ταχύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την άμεση έναρξη της αλλαγής του φορολογικού συστήματος και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα με τον επαναπροσανατολισμό υφιστάμενων κοινοτικών κονδυλίων) και τα οποία έχουν ως προαπαιτούμενο τη συμβολή των ιδιωτών. Συγκεκριμένα, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Α. Ταμβακάκης ανέλαβε πρωτοβουλία για ειδική ρύθμιση που θα αφορά σε οφειλέτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι έμειναν άνεργοι. Ανάλογη κρούση έγινε στο Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών, με στόχο τη συγκρότηση Ταμείου, το οποίο θα δίνει υποτροφίες σε φοιτητές με άνεργους γονείς.

Ως προς τις απαντήσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έχουν να κάνουν με τις ενστάσεις για το εύρος και την ένταση των αποκρατικοποιήσεων. Όπως τόνισε ο Ε. Βενιζέλος, το όφελος για τους πολίτες είναι πολλαπλό καθώς μειώνεται σημαντικά ο Δημόσιος Τομέας και οι δημόσιες δαπάνες, μειώνεται το Χρέος και δίνεται πεδίο για πολύ σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Όσον αφορά, δε, στη συμμετοχή των ξένων στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε αφενός ότι το Ταμείο θα είναι υπό τον απόλυτο και συνεχή έλεγχο της Βουλής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφετέρου ότι από τη στιγμή που δεχθήκαμε έλεγχο από την Ολυμπιακή Επιτροπή και από τους Οίκους Αξιολόγησης, δεν είναι δυνατόν να μην δεχόμαστε τη παροχή τεχνογνωσίας από τους Ευρωπαίους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ