Στα χωράφια μένουν αμάζευτες οι φράουλες της Μανωλάδας, μετά τα πρόσφατα επεισόδια με τους μετανάστες που δέχτηκαν σφαίρες αντί για πληρωμή. Τη σοβαρή αυτή επισήμανση κάνει η διοικούσα επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής-Στερεάς Ελλάδας.
Και προσθέτει: «Η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα, καταστρέφεται οριστικά».
Το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο στη βόρεια Ηλεία όσο και στη δυτική Αχαΐα έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας, όπως θερμοκήπια, που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα, σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά. Επίσης σημειώνει «ότι προγραμματισμός από την πολιτεία υπήρξε ανύπαρκτος, όπως άλλωστε και για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής».
Για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στη συγκομιδή της φράουλας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τα φαινόμενα εκμετάλλευσης. Μετά τη λήξη της φετινής συγκομιδής, η πολιτεία, προτείνει, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες παραγωγών φράουλας προκειμένου να διασφαλιστεί «ότι δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμησης της περιοχής και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».
Την ανάγκη κύρωσης της διεθνούς σύμβασης που προβλέπει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας επεκτείνεται και στον αγροτικό τομέα, επισήμαναν χθες σε ειδική συζήτηση στην επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων της Βουλής, η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα Ανθρώπου Ελλη Βαρχαλαμά και ο Μιχάλης Κανδαράκης, ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ. Η κ. Βαρχαλαμά σημείωσε πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο «φράουλες της ντροπής», αλλά και «πορτοκάλια και άλλα φρούτα της ντροπής».
Οι ματωμένες φράουλες στιγμάτισαν τη Μανωλάδα
Μεγάλη αγωνία υπάρχει στους παραγωγούς φράουλας στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης κ. Δημ. Αρβανίτη «βρεθήκαμε μπροστά σε ένα περιστατικό που στιγμάτισε μια περιοχή η οποία κατάφερε με μεγάλο αγώνα να ανεβάσει το προϊόν της φράουλας εκεί που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί» και πρόσθεσε: «Ενα περιστατικό, κόντρα στο 97% των παραγωγών που με μόχθο δουλεύουν κάτω από το βάρος χρεών και δανείων».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας παραγωγών «Ηλιδα» Γιώργο Μπαμπουσκάκη, «το προϊόν κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια. Μιλάμε για ένα νωπό προϊόν, δεν μιλάμε για λάδι να το βάλουμε στο μπουκάλι», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα ώστε να ολοκληρωθεί η φετινή καλλιέργεια και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επόμενες χρονιές, με νόμιμες λύσεις και νόμιμους εργάτες. «Η μάχη που ξεκινά για την αποκατάσταση του ονόματος της περιοχής και την προστασία της φράουλας είναι μία μάχη χαρακωμάτων» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.