Η συγκινητική ομιλία της προέδρου του Χάρβαρντ μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη - iefimerida.gr

Η συγκινητική ομιλία της προέδρου του Χάρβαρντ μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη προσγείωσε απότομα τους Αμερικανούς σε μια τρομακτική πραγματικότητα, αλλά ξύπνησε και πανανθρώπινες συλλογικές αξίες. Αυτές εξύμνησε στην συγκινητική της ομιλία η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Ντρου Φάουστ.

«Αγαπητά μέλη του Χάρβαρντ,

Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στις αστυνομικές αρχές της Βοστώνης, του Κέιμπριτζ και του Γουότερταουν για την σύλληψη του επιζώντα υπόπτου της βομβιστικής επίθεσης στον μαραθώνιο. Η χθεσινή ήταν μια οδυνηρή μέρα σε μια εβδομάδα τραγωδίας, πόνου, αβεβαιότητας, αλλά και κουράγιου και αλληλεγγύης. Μετά την απερίγραπτη βία και τις απώλειες της περασμένης Δευτέρας, θρηνήσαμε τα θύματα και αναρωτηθήκαμε πόση κακία μπορεί να εισβάλλει στην αγαπημένη μας πόλη. Την Παρασκευή βρήκαμε τις ρίζες της τρομερά κοντά στο σπίτι μας.

Εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπόνια στους γείτονες του ΜΙΤ, στους φίλους και την οικογένεια του αστυνομικού που σκοτώθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Στον αστυνομικό που αναρρώνει μετά τον τραυματισμό του στη γραμμή του πυρός και σε όσους θρηνούν απώλειες και μετρούν τραυματίες αυτή την εβδομάδα. Ειδικά στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στην βίαιη επίθεση της Δευτέρας.

Στη Βοστώνη έχουμε μαζί αντιμετωπίσει την αίσθηση του άγχους, της ευπάθειας. Πριν μία εβδομάδα, πριν τη βόμβα στον μαραθώνιο δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε την απόκοσμη ησυχία του μονοήμερου αποκλεισμού της πόλης που τάραξε τη ζωή μας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσέξαμε τα παραδείγματα εξαιρετικής καλοσύνης που παραδόξως καλλιεργούν τέτοια τα φρικτά γεγονότα. Είδαμε την ανδρεία, την γενναιοδωρία των εργατών εκτάκτων περιστατικών, εκείνων που αντέδρασαν πρώτοι, των γιατρών, των νοσοκόμων, των γειτόνων, των φίλων. Την αποφασιστικότητα να διατηρήσουν και να επιβεβαιώσουν τις θεμελιώδεις πνευματικές και πολιτικές αξίες μπροστά στο φάσμα των επιθέσεων. Τη θέληση να βοηθήσουν, να εξυπηρετήσουν σε περιόδους κρίσιμες, σε περιπτώσεις ανάγκης.

Ακόμα κι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον τρόμο του τι είναι ικανοί να κάνουν οι άνθρωποι, βλέπουμε και το μεγαλείο του τι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι καθώς ρισκάρουν και προσπαθούν για τους άλλους, για κάτι πάνω από τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανθρώπινη ικανότητα στις επερχόμενες δύσκολες μέρες, εβδομάδες. Το τραύμα της βίας δίπλα στα σπίτια μας δεν θα ξεθωριάσει γρήγορα. Θα επηρεάσει τον καθένα μας με τρόπους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί.

Το Χάρβαρντ προσφέρει μια σειρά από πηγές υποστήριξης μέσω των υπηρεσιών υγείας του πανεπιστημίου, μέσα από μια σειρά επίσημων και ανεπίσημων δικτύων και υπηρεσιών παροχής συμβουλών για μαθητές σε πανεπιστήμια και σχολεία και μέσω του προγράμματος βοήθειας εργαζομένων που είναι στη διάθεση του προσωπικού και των διδασκόντων.

Το σύστημα υπηρεσιών υγείας του Χάρβαρντ, διαθέσιμο για παροχή συμβουλών και μεταμεσονύκτια φροντίδα εκτάκτων περιστατικών, προσθέτει ειδικότητες και σχεδιάζει ειδικές συνεδρίες για άτομα με την ανάγκη να μιλήσουν.

Σας καλώ να αναζητήσετε ό,τι υποστήριξη αισθάνεστε ότι μπορεί να χρειαστείτε εκμεταλλευόμενοι αυτούς τους πόρους, στρεφόμενοι ο ένας στον άλλον για συζήτηση και παρηγοριά, αντλώντας από την τεράστια συλλογική δύναμη της κοινότητας μας. Στιγμές όπως αυτές δοκιμάζουν την αντοχή μας και καλούν την ανθρωπιά μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ