Η σύγχρονη κοινωνία, μας έχει προσαρμόσει σε έναν νέο τρόπο ζωής. Όλοι μας τρέχουμε να προλάβουμε. Να προλάβουμε το λεωφορείο, να είμαστε στην ώρα στην εργασία μας, να φτάσουμε εγκαίρως στην σχολή μας. Τι είναι όμως ο χρόνος; Οι ώρες; Δεν είναι απλά μια εφεύρεση του ανθρώπου για να διευκολύνεται η ζωή μας;
Έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και στην νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, στα νησιά Σαμόα. Μια χώρα 180.000 κατοίκων, μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης, που έχει ελάχιστες επαφές με τον χρόνο και σπάνια θα συναντήσετε δημόσια ρολόγια σε πλατείες και εκκλησιές. Μια χώρα η οποία βρίσκεται στο νοητό όριο του χρόνου. Τα νησιά Σαμόα βρίσκονται στο τέλος του χρόνου.
Εξαιτίας της ιδιομορφίας της νησιωτικής χώρας η οποία βρίσκεται στον 180ο παράλληλο, η χρονική ζώνη που μπορούν να βρίσκονται τα νησιά Σαμόα επαφίεται μόνο στους κατοίκους και τους κυβερνώντες της.
Χθες το πρωί αποφάσισαν λοιπόν να ταξιδέψουν στον χρόνο, για χάριν της οικονομίας τους. Επειδή δημιουργούνται προβλήματα στις διεθνείς αγορές των επιχειρήσεων της νησιωτικής χώρας αποφάσισαν να μεταφέρουν την χώρα στην Δυτική Διεθνή Μέρα, ώστε να εναρμονιστούν με τις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Αυτή την στιγμή τα νησιά Σαμόα είναι 21 ώρες πίσω από το Σύδνεϋ. Από την 29η Δεκεμβρίου όμως θα είναι 3 ώρες μπροστά σε μια μοναδική αναδίπλωση του χρόνου. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει 119 χρόνια απ' όταν τα νησιά Σαμόα είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν και πάλι χρονική ζώνη, για να διευκολύνουν τότε το εμπόριο μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, κάτι που πλέον δεν φαίνεται τόσο θελκτικό για τους κυβερνώντες της χώρας.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αναπτυχθεί σε κύριους εμπορικούς συνέταιρους της νησιωτικής χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τουιλέπα Σαιλέλε Μαλιλεγκάι μίλησε αποκλειστικά στην βρετανική τηλεόραση δηλώνοντας :«όταν κάνουμε δουλειές με την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία χάνουμε δύο μέρες δουλείας την εβδομάδα. Όταν είναι Παρασκευή εδώ είναι Σάββατο στην Νέα Ζηλανδία και όταν είμαστε στην εκκλησία την Κυριακή, στο Σύδνεϋ και το Μπρισμπαίν δουλεύουν».