Οκτώ από τις πλούσιες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την πρόσθετη πληρωμή 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ζητούνται για να αποπληρωθούν τα ανεξόφλητα ποσά του 2012, δημιουργώντας τον κίνδυνο να υποθηκεύσουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το 2014-2020 με τα κράτη μέλη αν δεν ρυθμιστούν οι λογαριασμοί σχετικά με τα ανεξόφλητα ποσά του 2012.
«Δεν είμαστε οι μόνοι που σκεφτόμαστε ότι το ποσό των 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίντινγκτον κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Συμφωνώ απολύτως. Δεν έχουμε καθόλου πειστεί ότι χρειαζόμαστε 11,2 δισεκατομμύρια», συμπλήρωσε ο Ολλανδός ομόλογός του.
«Το ποσό αυτό θα πρέπει να επαληθευτεί και να υποστηριχθεί με αποδείξεις», επέμεινε παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Την θέση αυτή συμμερίζονται η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία.
Οι οκτώ αυτές χώρες έχουν καθαρή συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Πρόκειται για υψηλά ποσά σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Τιερί Ρεπεντέν. «Η Γαλλία σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της (...) αλλά θα πρέπει να εξευρεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, που να είναι σύμφωνο με τις σημερινές ταμειακές μας ανάγκες», επέμεινε.
Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ είναι αναγκασμένη να προβεί σε δημοσιονομικές προσαρμογές για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.
Για να ρυθμιστούν οι λογαριασμοί αυτοί, η Γαλλία θα πρέπει να προσθέσει 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ στην εθνική της συνεισφορά το 2013, ενώ για την Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και για την Βρετανία σε 1,2 δισεκατομμύριο.
Πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν την λύπη τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξαρτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» με την εξόφληση των απλήρωτων ποσών του 2012.
«Τα δύο αυτά θέματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά», υποστήριξε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξ Στουμπ. Ο ίδιος διαφώνησε ωστόσο με τον Ολλανδό ομόλογό του.
Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ έχει δεσμευτεί να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δεχθεί την ιδέα για μια επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως προτείνει η Γαλλία.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι των οκτώ αυτών χωρών άσκησαν πιέσεις για μια ρύθμιση όσον αφορά τα ανεξόφλητα αυτά ποσά προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την σύνοδο της ολομέλειας τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ