Το Πάσχα είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και περιλαμβάνει αρκετά εκκλησιαστικά δρώμενα και βαθειά κατάνυξη. Ωστόσο ορισμένες περιοχές της Ελλάδας γιορτάζουν το Πάσχα με ξεχωριστό τρόπο που θα άξιζε να παρακολουθήσετε από κοντά.
Οι καλύτερες περιοχές της Ελλάδας για να κάνετε Πάσχα είναι:
Πάτμος
Το ιερό νησί της Αποκάλυψης γιορτάζει το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή, ενώ από τα έθιμα που αναβιώνουν το πιο χαρακτηριστικό είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η λειτουργία της Ανάστασης η οποία γίνεται στο μοναστήρι και Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες στη λειτουργία της Αγάπης.
Τήνος
Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιτάφιων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας και στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου (που είναι προστάτης των ναυτικών)μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.
Χίος
Φαντασμαγορικό Πάσχα για γερά νεύρα στη Χιο, αφού το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο, που έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάνει το Χιώτικο Πάσχα μοναδικό.Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης στα Μεστά.'
Μετέωρα
Στις μονές που κρέμονται από τα απόκρυμνα βράχια, το Πάσχα σας θα πάρει άλλη όψη με κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική. Οι επιτάφιοι είναι λιτά στολισμένοι, χωρίς το θόλο με τον οποίο τους έχουμε συνηθίσει, ενώ το βράδυ της Ανάστασης οι λειτουργίες αρχίζουν στις 9 μ.μ
Μονεμβασιά
Πάσχα με άρωμα μίας άλλης εποχής στο φημισμένο κάστρο. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας.
(Πηγή: athinorama.gr)