Συνταγή για έναν αυθεντικό, ζουμερό, κρίθινο ντάκο με ντοματούλες και ξινομυζήθρα - iefimerida.gr

Συνταγή για έναν αυθεντικό, ζουμερό, κρίθινο ντάκο με ντοματούλες και ξινομυζήθρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Μου έλεγαν στο νησί ότι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σήμερα. Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες, για τους πιο ...γκουρμέ. Ετοιμο το πιάτο!

Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο

1 διπλό ντάκο κρίθινο
2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
αλάτι

προαιρετικά ελιές και κάπαρη

Εκτέλεση

Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό

Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη

Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτιι

Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη

Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε

Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Εχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Ακόμη και ένα ποτήρι λευκό κρασί αντέχει ο κρητικός ντάκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ