Δεν είναι μία απροσδιόριστη αίσθηση, αλλά επιβεβαιωμένο επιστημονικά πως το «πράσινο» κάνει καλό. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη πάρκων, κήπων και γενικά μικρά «κομμάτια φύσης» μέσα στην πόλη, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το «πράσινο» παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Ο Δρ. Μάθιου Γουάιτ και η ομάδα του συγκέντρωσαν πληροφορίες από 10.000 ανθρώπους που έζησαν σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας τα τελευταία 17 χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, ένιωθαν μικρότερη ψυχική οδύνη και λάμβαναν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τις περιόδους που ζούσαν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό «πρασίνου».
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτά τα θετικά συναισθήματα δεν άλλαξαν ούτε όταν οι ερωτηθέντες βίωσαν αλλαγές στο εισόδημά τους, την εργασία, την οικογενειακή κατάσταση ή ακόμη και την υγεία τους.
«Ανακαλύψαμε πως το να ζει κανείς σε αστική περιοχή με υψηλό ποσοστό πρασίνου έχει σημαντική θετική επίδραση στην ευημερία του ανθρώπου, σχεδόν σε ποσοστό συγκρίσιμο με το πώς επιδρά θετικά ο γάμος ή το να έχει κάποιος δουλειά», είπε ο δρ. Γουάιτ.