Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αρχίζει σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρεται να διακίνησε ο πρώην υπουργός.
Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν, βάσει του βουλεύματος (υπ' αρ. 545/2013) που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γγ Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.
Τι αδικήματα αντιμετωπίζουν
Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».
Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα που θα αναγνωστεί στη δικαστική αίθουσα αναφέρεται, για το σύνολο των κατηγορουμένων, ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «... ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».
Η δίκη θα διεξαχθεί στην Αίθουσα τελετών του Αρείου Πάγου.
Εστειλε εξώδικα, απερρίφθη το αίτημα
Δέκα εξώδικα προς ισάριθμα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε για την προμήθεια των υποβρυχίων απέστειλε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ένα 48ωρο πριν ξεκινήσει η δίκη του.
Ο πρώην υπουργός με την κίνησή του αυτή επιχειρεί να προσδώσει αφενός πολιτικό χαρακτήρα στη δίκη αφετέρου να βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών ακόμη και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.
Ποιους πρώην υπουργούς κάλεσε
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εξώδικα του Ακη Τσοχατζόπουλου με τα οποία τους καλεί να προσέλθουν στη δίκη και να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση απευθύνονται και στους Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, το περιεχόμενο των εξώδικων είναι σε απόλυτα προσωπικό τόνο αφού ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρει: «Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ».
Απόρριψη του αιτήματος
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα αίτημα που έχει υποβάλει σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αλλά ουδέποτε ικανοποιήθηκε αφού κατά τους δικαστές:
«Οσον αφορά το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες πρόσωπα που ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα που λήφθηκαν οι αποφάσεις και υπογράφηκαν οι συμβάσεις, πρέπει να απορριφθεί, διότι στο παρόν στάδιο το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε είναι επαρκές».