Ο νέος τρόμος των ΗΠΑ: Ερασιτέχνες βομβιστές, χωρίς ποινικό μητρώο, όπως οι τσετσένοι αδελφοί Τσαρνάεφ - iefimerida.gr

Ο νέος τρόμος των ΗΠΑ: Ερασιτέχνες βομβιστές, χωρίς ποινικό μητρώο, όπως οι τσετσένοι αδελφοί Τσαρνάεφ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είχαν σχέσεις με τρομοκρατικά κινήματα και δεν είχαν ποτέ καταγραφεί ως τρομοκράτες από τις αμερικανικές αρχές, Τα δύο αδέλφια Τσαρνάεφ από την Τσετσενία που αιματοκύλησαν τη Βοστώνη και ανάγκασαν τους κατοίκους της φιλήσυχης πόλης να βρεθούν για ένα 24ωρο σε κατάσταση πολιορκίας θα μείνουν ανεξήτηλα γραμμένα στη συλλογική μνήμη της Αμερικής, γράφει το πρωτοσέλιδο της Boston Globe.

Aπό τις εικόνες όπως προκύπτουν από τις κάμερες κατά τη διάρκεια του αιματοβαμμένου μαραθώνιου τα αδέλφια Ταμερλάν και Τσοχάρ Τσαρνάεφ φαίνεται ότι εναπόθεσαν τα σακίδια με τις βόμβες δίπλα στην τελική γραμμή του αγώνα. Τα πρόσωπά τους, με τα καπελάκια του μπειζμπόλ μοιάζουν σαν όλους τους νέους των ΗΠΑ που βρίσκει κανείς παντού στη χώρα. Αυτός ακριβώς είναι ο νέος τρόμος τη Αμερικής: νέοι χωρίς κατεύθυνση έτοιμοι να βυθιστούν σε κάποιο δήθεν ριζοσπαστικό κίνημα και να αιματοκυλίσουν μια χώρα στο όνομα ενός κάποιου θυμού.
Αυτή ακριβώς είναι η απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες πόλεις της χώρας. Δεν πρόκειται πλέον για ένα φαινόμενο διεθνούς τρομοκρατίας όπως η Αλ Κάιντα αλλά για ομάδες πολύ μικρότερες, ορισμένες φορές για μεμονωμένα άτομα τα οποία περνούν στη δράση χρησιμοποιώντας ερασιτεχνικές βόμβες.
Από το βράδυ της Παρασκευής οι αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο Τάμερλαν Τσερνάεφ βγήκε από τη χώρα στις αρχές του 2012. Αναζητούν τώρα αν στο εξωτερικό ήρθε σε επαφή με τρομοκρατες. Τα διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας αναζητούν νέους με το προφίλ των αδελφών Τσερνάεφ (ερασιτέχνες χωρίς ποινικό μητρώο) που δεν έχουν καταγραφεί ότι είχαν ποτέ στο παρελθόν σχέσεις με τρομοκράτες.

Είναι ωστόσο πιθανόν οι αδελφοί Τσαρνάεφ να ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους, όπως έχει συμβεί σε άλλες επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Οι Τσαρνάεφ έφυγαν από την σοβιετική κεντρική Ασία για να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Κατάγονται από την Τσετσενία, η οποία έζησε δύο αιματηρούς πολέμους ανεξαρτησίας και όπου μεγάλο μέρος των στρατιωτών υιοθέτησαν το Ισλάμ.

Ο Τσοχάρ, ο μικρότερος αδελφός έκανε φίλους και σχέσεις στο Κέμπριτζ όπου μάλιστα είχε επιβραβευθεί και με μια υποτροφία. Ακολουθούσε ωστόσο πάντοτε τον μεγάλο αδελφό του Ταμερλάν, πυγμάχο, ο οποίος δήλωνε ότι δεν κάνει αμερικανούς φίλους. Είχε μάλιστα στενές επαφές με έναν σαλαφιστή ιμάμη εξτρεμιστή και είχε καταγράψει τις ομιλίες του σε ένα λογαριασμο στο Youtube.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ