Εμφανώς προβληματισμένη είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται σε χώρες με κρίση χρέους. Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι ικανοποιημένη με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται μέσα από τις διαφορετικές ταχύτητες που αναπτύσσονται οι περιφέρειες.
«Δεν είναι δείγμα υγείας μια τόσο άνιση ανάπτυξη» δηλώνει η κ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο γεγονός πως οι υπό ανάπτυξη χώρες προχωρούν πιο γρήγορα, οι ΗΠΑ λιγότερο γρήγορα, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες.
«Χρειαζόμαστε πρώτη ταχύτητα για μια σταθερή, αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη», είπε η κ. Λαγκάρντ, δίνοντας διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή: Οι γοργά αναπτυσσόμενες χώρες να μην κάνουν υπερβολικές δαπάνες και να ενισχύσουν τις εποπτικές αρχές, ενώ οι φτωχές να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές, στην υγεία και στην εκπαίδευση με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Οσο για τις ΗΠΑ, πρότεινε να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους, με πιο οργανωμένο τρόπο.
Αναφορικά με την Ευρώπη, η Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη ίδρυσης μίας τραπεζικής ένωσης και ενός κοινού εποπτικού συστήματος.
Καταλυτική ήταν η παρατήρηση της κ. Λαγκάρντ, για τα διεθνή χρηματιστήρια, σημειώνοντας πως η όποια ανακούφιση στις αγορές, δεν επηρέασε την ανάπτυξη και την απασχόληση: δηλαδή τους τομείς που είναι σημαντικοί για τους ανθρώπους.
Περισσότερος χρόνος για δημοσιονομικές προσαρμογές
«Η Ισπανία πλήττεται, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Δεν αμφιβάλει κανείς ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χρειάζεται περισσότερου χρόνο», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την απασχολεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας: «Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και να προσέξουμε, ώστε η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής να γίνει πιο δίκαιη».