Guardian: Η κρίση, η οργή, ο ρατσισμός, το αδιέξοδο της Ελλάδας - iefimerida.gr

Guardian: Η κρίση, η οργή, ο ρατσισμός, το αδιέξοδο της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσιογράφος Aditya Chakraborrty της βρετανικής εφημερίδας Guardian πιστεύει ότι πίσω από τις διαδηλώσεις των Ελλήνων δεν κρύβεται μόνο η οργή των ανθρώπων κατά της οικονομικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, αλλά και η αποστροφή των Ελλήνων έναντι σε οτιδήποτε δίνει την αίσθηση της εξουσίας, όπως είναι για παράδειγμα τα ΜΜΕ.

Παράλληλα ο δημοσιογράφος της Guardian εντοπίζει ότι οι καταστάσεις αυτές επηρεάζονται και από τις φυλετικές αναταραχές στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο δημοσιογράφος θέλησε να παρατηρήσει τη ζωή και τη συνύπαρξη των κατοίκων του κέντρου. Το ρεπορτάζ του ξεκινάει από την πλατεία Βικτωρίας και μαζί με αυτόν είναι ο Χρήστος Ρουμπάνης, κάτοικος της περιοχής

«Βρισκόμαστε στην πλατεία Βικτωρίας, μια από τις πιο μικτές φυλετικές περιοχές της πρωτεύουσας. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων είναι μη Έλληνες υπήκοοι. Και αυτό καθιστά την γειτονία στόχο φασιστικών δραστηριοτήτων, ειδικά από τότε που η Ελλάδα βυθίστηκε σε σοβαρή ύφεση το 2009. Λίγο πιο κάτω στο δρόμο, υπάρχει μια παιδική χαρά, με τραμπάλες και τσουλήθρες. Εδώ έφερναν τα παιδιά τους οι Αφγανοί και άλλοι, ώσπου ναζιστές εισέβαλαν στο χώρο και την καθόρισαν ως μη προσβάσιμη ζώνη, πριν από λίγα χρόνια. Ακριβώς απ' έξω, πάνω στις πέτρες υπάρχουν ζωγραφισμένα διάφορα γκράφιτι. "Αγαπώ τη χώρα μου" αναγράφει ένα με τα εθνικά χρώματα, μπλε και λευκό. Ένα άλλο είναι πιο άμεσο, "Μετανάστες, πηγαίνετε σπίτι"», περιγράφει ο δημοσιογράφος. Μάλιστα, επικαλούμενος κατοίκους της περιοχής, αναφέρει ότι οι ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται την ένταση στην περιοχή, καθώς στις δημοτικές εκλογές πριν από ορισμένους μήνες, η Χρυσή Αυγή κέρδισε το 10% των ψήφων.

«Πράγματι το καθοριστικό χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων στην Ελλάδα δεν είναι η ιδεολογία - είναι η σπλαχνική εχθρότητα σε οτιδήποτε μοιάζει με την επικρατούσα τάση, είτε στην πολιτική, στις επιχειρήσεις ή στα μέσα ενημέρωσης. Το παρατηρεί κανείς αυτό στις διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Ρώτησα έναν έφηβο ποιον κατηγορεί για την κρίση. Η λίστα ήταν συμβατικά αρκετή: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το ΔΝΤ και "οι μετανάστες γιατί παίρνουν χρήματα τα οποία θα είχαν δοθεί σε εμάς"», λέει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η αποστροφή σε οτιδήποτε δίνει την αίσθηση της εξουσίας οφείλεται σε δυο πράγματα, το παρελθόν και το παρόν. «Πολλοί Έλληνες νιώθουν ότι τους έχουν γεμίσει με ψέματα τα χρόνια που πέρασαν, από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες».

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, σίγουρα είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι η φύση της ελληνικής κρίσης είναι οικονομική ή κοινωνική, καθώς τώρα είναι πολιτική και συστημική, «και θα βαθαίνει η κρίση, μέχρι κάποιο πολιτικό κόμμα να μπορέσει να αρθρώσει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά τώρα στη θέση του κεντρικού ρεύματος υπάρχει ένα κενό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ