Η Μόσχα και άλλες ρωσικές περιοχές έχουν αποτελέσει πολλές φορές στόχο των ανταρτών από την Τσετσενία. Όμως οι κατηγορίες για εμπλοκή τους στη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης σηματοδοτούν το πρώτο περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης στη Δύση.
Οι συγκρούσεις στην Τσετσενία ξεκίνησαν το 1994 ως πόλεμος ανεξαρτητοποίησης, αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε ισλαμικό αντάρτικο, με τους συμμετέχοντες να ορκίζονται στη δημιουργία μίας ανεξάρτητης ισλαμικής περιοχής στον Καύκασο.
Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Τσετσενία το 1996, αλλά επέστρεψαν τρία χρόνια αργότερα, έπειτα από την ανατίναξη πολυκατοικιών στη Μόσχα και άλλες πόλεις. Πράξεις που καταλογίστηκαν στους αντάρτες.
Η κατάσταση στην Τσετσενία σταθεροποιήθηκε υπό τον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο Ραμζάν Καντίροφ, πρώην αντάρτη του οποίου οι δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, το ισλαμικό αντάρτικο επεκτάθηκε σε γειτονικές περιοχές, με το Νταγκεστάν - ανάμεσα στην Τσετσενία και την Κασπία θάλασσα - να γίνεται επίκεντρο της βίας, όπου αντάρτες κάνουν καθημερινές επιθέσεις ενάντια στην αστυνομία και άλλες αρχές. Σε αυτή την περιοχή είχαν ζήσει για λίγα χρόνια τα δύο αδέλφια, σύμφωνα με τις πληροφορίες για τους δύο υπόπτους της Βοστώνης.
Αντάρτες από την Τσετσενία και τις γύρω περιοχές έχουν διεξάγει μία μακρά σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, στις οποίες σαυγκαταλέγονται η ομηρία σε θέατρο της Μόσχας το 2002 που κόστισε τη ζωή 129 ανθρώπων, η εισβολή το 2004 σε σχολείο του Μπεσλάν όπου σκοτώθηκαν 330 άτομα και πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα και άλλες πόλεις.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω αντάρτες περιόρισαν τις επιθέσεις τους έξω από τα όρια του Καυκάσου.
Οι κατηγορίες για το ρόλο των Καυκάσιων ανδρών στην επίθεση στη Βοστώνη ενισχύουν την άποψη της ρωσικής κυβέρνησης ότι οι εκεί αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Associated Press.