Το γερμανικό περιοδικό με εκτενές ρεπορτάζ συγκρίνει την Ελλάδα του σήμερα με τη Γερμανία του 1930 και περιγράφει την επίδειξη δύναμης που κάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη οι νεοναζιστές και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές δεν επωφελούνται τόσο πολύ από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα. Καθώς τρομοκρατούν την χώρα με βία, η αστυνομία κάνει πίσω και οι εισαγγελείς είναι ανίσχυροι» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο δημοσιογράφος Μάνφρεντ Ερτελ περιγράφει την επίδειξη δύναμης που κάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των μελών, και τα βίαια επεισόδια με θύματα μετανάστες.
«Ακροδεξιοί τραμπούκοι σπέρνουν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα επί μήνες. Οσο χειρότερη γίνεται η οικονομική κρίση και οι περικοπές της λιτότητας που επιβάλλονται από τους Ευρωπαίους δανειστές, τόσο χειροτερεύει η τρομοκρατία στους δρόμους. Ξένοι γίνονται θύματα επιθέσεων, ομοφυλόφιλοι διώκονται, και αριστεριστές τρώνε ξύλο. Κάποιοι έχουν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Υπάρχουν μέρη στην Αθήνα όπου μετανάστες και μέλη μειοψηφιών δεν τολμάνε πια να κυκλοφορήσουν το βράδυ», περιγράφει ο δημοσιογράφος.
«Από κόμμα του 0,29%, η Χρυσή Αυγή πήρε 7% και εξέλεξε 18 βουλευτές στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν τώρα 10-12%. Ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος πόζαρε για φωτογραφίες στη βουλή, τον Φεβρουάριο, μαζί με δύο υποτιθέμενους δημοσιογράφους από την Γερμανία. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι ήταν γνωστοί νεο-ναζιστές που είχαν έρθει στην Ελλάδα ως επικεφαλής μια αποστολής 30 Γερμανών εξτρεμιστών της Ακρας Δεξιάς», γράφει το ρεπορτάζ.
Περιγράφοντας τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής το Spiegel κανει λόγο για « ιδεολόγους που θεωρούν ότι συνεχίζουν την παράδοση ιστορικών προτύπων. Στις λίγες συνεντεύξεις που έχει δώσει, ο Μιχαλολιάκος δεν κρύβει την αλήθεια για τις θέσεις του. Για τον Αδόλφο Χίτλερ λέει πως είναι μια ιστορική προσωπικότητα που δεν κρίνεται αντικειμενικά, για το Ολοκαύτωμα πως είναι υπερβολή και για το Αουσβιτς, πως δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων.»
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καν νομικό προηγούμενο για την ποινική δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα. Είναι κάτι από τα πολλά που πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα, η οποία εφηύρε την Δημοκρατία», καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel.