Η ποσόστωση των γυναικών στις κορυφαίες θέσεις των γερμανικών επιχειρήσεων ήταν το ακανθώδες θέμα που συζήτησε πρόσφατα το γερμανικό κοινοβούλιο. Ένα θέμα που διχάζει την κοινωνία αλλά και τον πολιτικό κόσμο, ακόμη και τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.
Συνιστά, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι το ποσοστό των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις είναι στη Γερμανία απελπιστικά μικρό και μόλις που υπερβαίνει το 11% στα εποπτικά συμβούλια. Ακόμη πιο μικρή είναι η παρουσία γυναικών στις διευθυντικές θέσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων και υπολογίζεται στο 4%. Αντίθετα, στις σκανδιναβικές χώρες το σχετικό ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Οι υποστηρικτές της ποσόστωσης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ποσοστού των γυναικών στις κορυφαίες θέσεις θα βελτιώσει το κλίμα στις επιχειρήσεις. Και όπως υπογραμμίζει ο Ρολφ Πολ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου: «Αυτό δεν θα άλλαζε με βεβαιότητα την απόλυτη εξουσία που έχουν επιβάλει οι άνδρες, με δεδομένο ότι οι γυναίκες δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι, αλλά θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό στιλ επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν εκείνοι που έχουν σχετική εμπειρία», υποστηρίζει ο γερμανός κοινωνιολόγος.
Ο Ρολφ Πολ δεν έχει ψευδαισθήσεις. Δεν αποκλείει ακόμη και με την καθιέρωση της ποσόστωσης οι γυναίκες να έλθουν αντιμέτωπες με άλλες αδικίες. «Όσο όμως δεν έχουμε κάποιο άλλο εργαλείο για να επιλύσουμε το πρόβλημα της ανισότητας, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό», διευκρινίζει.
Οι επικριτές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η ποσόστωση των γυναικών «ενισχύει μόνο την μετριότητα» και συνιστά «οικονομικό ρίσκο» για τις επιχειρήσεις. Για την κοινωνιολόγο Χέδερ Χοφμάιστερ, τα επιχειρήματα αυτά συνιστούν έκφανση της «ανοιχτής εχθρότητας έναντι των γυναικών». Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι ο μισός πληθυσμός είναι λιγότερο ικανός από τον άλλο μισό, λέει η κυρία Χοφμάιστερ και διαφωνεί με το επιχείρημα που θέλει τις γερμανικές επιχειρήσεις να προοδεύουν επειδή ακριβώς αυτές διευθύνονται από άνδρες.
Η επιχειρηματολογία αυτή έχει κάτι από τις λαϊκές προκαταλήψεις που είχαν κάποτε εμπεδωθεί στην Ευρώπη και αλλού πριν από έναν αιώνα. «Όταν γεννιόνταν παιδιά σε χωριά με πολλούς πελαργούς, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι τα μωρά τα φέρνουν οι πελαργοί. Αυτό συμβαίνει και με το επιχείρημα που στηρίζει την επιτυχία στο ότι η Γερμανία έχει στις διευθυντικές θέσεις πολλούς άνδρες. Δηλαδή όλα τα επιτεύγματα σχετίζονται με τις ηγετικές ικανότητες των ανδρών; Ε, όχι.» τονίζει η αμερικανίδα καθηγήτρια. Πηγή Deutsche Welle