Σε μια περίεργη κίνηση προέβη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, το μεσημέρι της Πέμπτης, εκθείασε τους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι τους θεωρεί κινητήρια δύναμη της Δημοκρατίας και ζήτησε πιο γενναία και ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί κατά καιρούς για περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ της χώρας του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «Μια ενεργή και υπεύθυνη θέση του Τύπου, μια πραγματικά ανεξάρτητη και γενναία δημοσιογραφία, έχουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ—είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική ανάπτυξη της Ρωσίας και για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών».
Τα σχόλια αυτά του κ. Πούτιν περιέχονται σε μήνυμα προς ένα συνέδριο της Ενωσης Ρώσων Δημοσιογράφων που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, ενώ τονίζει ότι «μια έντιμη λέξη ενός δημοσιογράφου έχει τεράστιο βάρος» ότι και η δημοσιογραφία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην «ενίσχυση των πολιτών στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της αδικίας».
Από την άλλη πλευρά η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» κατατάσσει τη Ρωσία στην 148η θέση επί συνόλου 179 χωρών στον κατάλογό της για την Ελευθερία του Τύπου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων.
Πολλοί επικριτές του Πούτιν τον κατηγορούν για τη δημιουργία συνθηκών υπό τις οποίες δημοσιογράφοι φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων μπορούν να υπολογίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.
Αφότου ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το Μάιο του 2012 οι βουλευτές ψήφισαν μια σειρά νόμων, που οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και των πολιτικών δικαιωμάτων. Το 2010, ο Πούτιν είχε χαρακτηριστεί «αρπακτικό του Τύπου» από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Για την ιστορία, πάντως, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε εκ νέου ασφυκτικές πιέσεις προς τα μίντια της χώρας επιβάλλοντας ομοσπονδιακή νομοθετική διάταξη με την οποία επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους «χρησιμοποιούν χυδαίες εκφράσεις μέσω των ΜΜΕ».
Επίσης, κατά τη χθεσινή του κατσάδα στους υπουργούς του... Μεντβέντεφ ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να κλείσουν οι κάμερες που κάλυπταν τη σύσκεψη, ενώ μόλις το επίμαχο βίντεο διέρρευσε στο Διαδίκτυο «κατέβηκε» σχεδόν αμέσως.