Στο εδώλιο θα καθίσει η Κριστίν Λαγκάρντ το Μάιο - iefimerida.gr

Στο εδώλιο θα καθίσει η Κριστίν Λαγκάρντ το Μάιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί το Μάιο η Κριστίν Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα καταθέσει ενώπιον ειδικού δικαστηρίου για την έρευνα που έχει διαταχθεί εις βάρος της για συνέργεια σε απιστία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η υπόθεση σχετίζεται με τους χειρισμούς της το 2008, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, στη διαμάχη ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais.

Συγκεκριμένα η Λαγκάρντ ερευνάται για «συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων», επειδή επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία για να επιλύσει τη διένεξη ανάμεσα στην Credit Lyonnais και τον Μπερνάρ Ταπί για την εξαγορά της Adidas. Η ίδια είχε εξηγήσει πως με αυτό τον τρόπο θα έμπαινε ένα τέλος σε μία μακροχρόνια και δαπανηρή διαδικασία.

«Η κ. Λαγκάρντ θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να δώσει για πρώτη φορά στην Επιτροπή τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που την απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη» δήλωσε ο δικηγόρος της, Ιβ Ρεπικέ. Σύμφωνα με το mediapart.fr η διευθύντρια του ΔΝΤ θα καταθέσει στις 23 Μαΐου στην ανακριτική επιτροπή του Ειδικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR). Πρόκειται για τη μοναδική αρχή που μπορεί να δικάζει υπουργούς για παραβάσεις που διέπραξαν την περίοδο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2008 την αποζημίωση του Ταπί με 285 εκ. ευρώ (400 εκ. μαζί με τους τόκους) από το δημόσιο οργανισμό που διαχειριζόταν το παθητικό της Credit Lyonnais έπειτα από τη χρεοκοπία της τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αμφισβητήσιμη την προσφυγή στο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, κρίνοντας πως η Λαγκάρντ ενεπλάκη προσωπικά σε μία διαδικασία με «πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ζήτησε το σχόλιο του ΔΝΤ για την υπόθεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από την αστυνομική έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι της Λαγκάρντ στο Παρίσι, το ΔΝΤ είχε δηλώσει πως η διευθύντρια απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως το διοικητικό συμβούλιο γνώριζε για την υπόθεση πριν από το διορισμό της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ