«Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο της Die Zeit, το οποίο αναφέρει: «Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη».
Η εφημερίδα επισημαίνει την πτώση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία, ως ένας τεράστιος μαγνήτης, έλκει κεφάλαια από όλο τον κόσμο».
«Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές, όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και τα κεφάλαια αυτά γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνουν την οικονομία και δίνουν τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα», σημειώνει μεταξύ η γερμανική εφημερίδα.
Στην ψηφοφορία στην Bundestag για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Με την αφορμή αυτή, η εφημερίδα διατυπώνει τους προβληματισμούς της σχετικά με την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρωζώνη, καταγγέλλοντας ότι οι «ευρωδιασώστες» δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιταγές της γερμανικής δικαιοσύνης.
«Η βοήθεια προς την Κύπρο καταδεικνύει ότι οι "μηχανικοί της ευρωδιάσωσης" δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ούτε για τους περιορισμούς που επέβαλε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε να ενισχύσει τα δικαιώματα της Βουλής. Προσπάθησε να θεσπίσει κανόνες που θα αποτρέπουν εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε εγκαίρως να διευθετήσει τη συμμετοχή του κοινοβουλίου σε δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων...», αναφέρει το δημοσίευμα.
Και η SZ καταλήγει: «Η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια Δημοκρατία των αναγκαστικών διαταγμάτων. Κάθε διαδικασία διάσωσης δημιουργεί το δικό της Δίκαιο. Και αυτό δεν είναι σωστό. Το ευρώ είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερα είναι το Δίκαιο και η Δημοκρατία».
Πηγή: Deutsche Welle