ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Κρατικά Λαχεία: οι επόμενες αποκρατικόποιήσεις - iefimerida.gr

ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Κρατικά Λαχεία: οι επόμενες αποκρατικόποιήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αποκρατικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις και πάλι αποκρατικοποιήσεις! Αυτό είναι το μήνυμα που επιμένουν να στέλνουν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες, διαπιστώνοντας ότι παρά τις σαφείς οδηγίες, τις σαφείς εντολές προς την ελληνική Κυβέρνηση ότι πρέπει να σπάσει ταμπού δεκαετιών, ο βηματισμός παραμένει διστακτικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να κάνει μια αποκρατικοποίηση κάθε 10 ημέρες, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, όταν δεν έχει γίνει ούτε μια αποκρατικοποίηση εδώ και 18 μήνες, ο επικεφαλής του EUROGROUP φανερά εκνευρισμένος απάντησε "γιατί έτσι πρέπει να γίνει"!

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη μόλις 1 αποκρατικοποίηση, αυτή που αφορά στη πώληση του 10% του ΟΤΕ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί λίαν συντόμως κι από την οποία το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του περίπου 450 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα αρχίζουν, όμως, τα δύσκολα, καθώς μέσα στο "καυτό" τρίμηνο που ακολουθεί θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα εξής:

τη πώληση του 40% της ΕΥΑΘ

την επέκταση της σύμβασης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

την επέκταση της σύμβασης και νέες άδειες παιγνίων στον ΟΠΑΠ

τη πώληση του 23,3% του ΟΛΘ

τη πώληση του 100% των Κρατικών Λαχείων

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάζει σε... ρότα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητη. Όπως προβλέπει, τουλάχιστον, το Μεσοπρόθεσμο, ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο, ήτοι τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2011 και του 2012 αντίστοιχα. Μια δεύτερη, παράλληλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ