«Κόκκινα» δάνεια: Ποιοι επωφελούνται τελικά, τι προβλέπεται -Ανάσα 4 ετών για τα στεγαστικά - iefimerida.gr

«Κόκκινα» δάνεια: Ποιοι επωφελούνται τελικά, τι προβλέπεται -Ανάσα 4 ετών για τα στεγαστικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάσα σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά και σε χιλιάδες ανέργους θα δώσουν οι ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα ενήμερα δάνεια. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και στις οποίες κατέληξε μετά από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών με την Τρόικα.

Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα δίνει περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών (48 δόσεις) για δανειολήπτες που έχουν υποστεί την τελευταία 3ετία μείωση των εισοδημάτων τους. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής θα μπορούν να πληρώνουν μηνιαία δόση που θα αντιστοιχεί στο 30% των εισοδημάτων τους, με χαμηλό επιτόκιο, ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών τους η δόση θα αναπροσαρμόζεται στα νέα εισοδήματα χωρίς να αλλάζει το ποσοστό. Μάλιστα οι άνεργοι χωρίς εισοδήματα δεν θα καταβάλλουν ούτε τους τόκους της περιόδου των 4 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το 2012 οι επισφάλειες από στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν στο 20% ενώ 9 στις 10 αιτήσεις από αυτές που ήδη λαμβάνουν οι τράπεζες αφορούν αιτήματα αναχρηματοδότησης δανείων τα οποία οι κάτοχοί τους δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποστείλει το σχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και ως το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Για ποια δάνεια θα ισχύσει

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης στις ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια (δηλαδή για τα στεγαστικά που δεν βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) θα μπορούν να ενταχθούν δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ.

Αρχικά το εισοδηματικό κριτήριο ήταν 25.000 ευρώ, ωστόσο μετά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αποφασίστηκε η διεύρυνση του κριτηρίου ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις περισσότερα νοικοκυριά.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ και για πολύτεκνους 200.000 ευρώ.

Απαραίτητο για την ένταξη στις ρυθμίσεις θα είναι ακόμη ο δανειολήπτης να έχει υποστεί μείωση των εισοδημάτων του κατά 35% εξαιτίας της κρίσης σε σχέση με το 2010. Μάλιστα θα προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα-κλιμάκια, ανάλογα με το εισόδημά του, ενώ για τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης, η οποία δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, θα λαμβάνεται υπόψιν το καθαρό εισόδημα.

Η περίοδος χάριτος θα είναι 4 ετών (48 μήνες) με επιτόκιο στο 1,5% συν ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου.

Εάν το εισόδημα του δανειολήπτη αυξηθεί στη διάρκεια της 4ετούς περιόδου χάριτος, υποχρεούται σε διάστημα 1 μηνός να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ