Τρόπους να αμβλύνει τις ζημιές που υπέστησαν οι μεγαλο-αποταμιευτές από το κούρεμα καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες αναζητά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου για την προσέλκυση επενδύσεων, τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί η αλλαγή του τρόπου απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, από τη δράση του προγράμματος «Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων».
Συγκεκριμένα, θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις, ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις -από δέκα που ήταν μέχρι σήμερα.
Στα 8,3 δισ. οι συνολικές ζημιές
Συνολικά 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χάσουν οι αποταμιευτές που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δύο αυτών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το ποσό αυτό εντάσσεται στα 10,6 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει η συνολική συμμετοχή των επενδυτών και των αποταμιευτών στην αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα.
Η διαδικασία πρόκειται να συμπεριλάβει την αξιοποίηση του συνόλου των πόρων τόσο των μετόχων, όσο και των φυσικών και νομικών προσώπων που διακρατούν αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας. Ακόμη, πρόκειται να συμπεριλάβει την επιβολή οικονομικών ζημιών σε όσους διακρατούν βραχυπρόθεσμους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και την ανταλλαγή καταθέσεων με αξιόγραφα.
«Η "διάσωση εκ των έσω" με τη συμμετοχή των ανασφάλιστων αποταμιευτών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου θα εξασφαλίσει μια κατ' εκτίμηση συμβολή στην ανακεφαλαιοποίηση ύψους 8,3 δισεκ. ευρώ», αναφέρει το έγγραφο, με ημερομηνία 12η Απριλίου και σήμανση «τελικό».
Σε μια υποσελίδια σημείωση, αναφέρεται: «αυτή είναι η εκτίμηση για το ανώτατο ύψος του ποσού. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από την διαδικασία ανταλλαγής χρέους με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και τις ανακτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας».
Το τελικό κείμενο δεν κάνει πλέον την διάκριση -που υπήρχε σ' ένα προσχέδιο της 9ης Απριλίου- ανάμεσα στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, που περιλαμβάνουν τα χρήματα που μπορεί να συνεισφέρει η Λευκωσία, και τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αναφέρονται στο ποσό το οποίο χρειάζεται να δανειστεί η Λευκωσία.