Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής θα είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θεσμός που θα συσταθεί στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση για την πάταξη του φαινομένου.
Οπως επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη «άμεση προτεραιότητα και εκπεφρασμένη βούληση, τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης της οποίας προεδρεύει, είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, την αποτελεσματική και χρηστή λειτουργία των θεσμών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει, επίσης, ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα ανατεθεί σε έναν νέο υπό σύσταση θεσμό, ο οποίος προωθείται επί του παρόντος, αυτόν του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό».
Ως προς το πρόσωπο που θα επιλεγεί, ο κ. Σταμάτης ενημερώνει ότι «για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή, θα επιλεγεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής, που θα έχει την απαραίτητη εξουσιοδότηση για την εκπλήρωση της αποστολής του, ήτοι κυρίως τον συντονισμό των φορέων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη, ανίχνευση και πάταξη της διαφθοράς».
Ο υπουργός Επικρατείας διευκρινίζει, εξάλλου, ότι ο Εθνικός Συντονιστής θα υποστηρίζεται στο έργο του, από Συντονιστική Επιτροπή, καθώς και από ανεξάρτητο Συμβουλευτικό Σώμα με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία στα σχετικά θέματα.
Στην ερώτησή του, ο κ. Ανδρουλάκης επικαλούνταν την περίπτωση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοά Σιγκ, ο οποίος έθεσε στην ημερήσια διάταξη των διμερών επαφών του το ζήτημα των δωροδοκιών κυβερνητικών αξιωματούχων από επιχειρηματικούς ομίλους σε προγράμματα εξοπλισμών και διεθνών διαγωνισμών για προμήθειες και έργα. Ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο Ινδός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, απαίτησε δημόσια τη συνδρομή του στη διαλεύκανση δωροδοκίας Ινδών αξιωματούχων από εταιρεία ελικοπτέρων βρετανο- ιταλικών συμφερόντων.