Ανάσα για τους μικροοφειλέτες στο Δημόσιο το νέο νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Ανάσα για τους μικροοφειλέτες στο Δημόσιο το νέο νομοσχέδιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που τα χρέη προς τις εφορίες αυξάνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα, το νέο προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνει ανάσα στους χιλιάδες μικροοφειλέτες. Δεν κινδυνεύουν με ποινική δίωξη όσοι χρωστάνε ως 10.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει το βάρος στους μεγαλοοφειλέτες, αλλά και να εντοπίσει τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», αναμένεται να περιλαμβάνει δύο σοβαρές παρεμβάσεις. Θα προβλέπει πως δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Ως σήμερα για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές και να μη διατίθενται ανθρώπινοι πόροι για την ανεύρεση εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την τρόικα και προβλέπει την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 48 δόσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες ανέρχονται πλέον στα 56 δισ. ευρώ, ενώ τα 14 δισ. ευρώ αυτών των χρεών έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Ενδεικτικό είναι πως μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν «νέα» χρέη της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ, χρέη τα οποία αφορούν σε μεγάλο βαθμό φορολογουμένους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης, θα καταχωρούνται σε ειδικά βιβλία της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς και στο μηχανογραφικό σύστημα. Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 έτη και μετά θα παραγράφονται. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, τότε η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ