Για την άμεση δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης και νομιμοποίησης των καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και των αυθαιρέτων σε δάση, κάνει λόγο η Task Force. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η Task Force (ειδικοί από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία) επισημαίνει τον κίνδυνο πως μπορεί να βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος η εκπόνηση των δασικών χαρτών.
Οσον αφορά στο Κτηματολόγιο, η Task Force προτείνει το όλο εγχείρημα να ασχοληθεί με «τα απολύτως βασικά» και να περιορίσει τις φιλόδοξες βλέψεις του.
Οι μέχρι στιγμής αναφορές της Task Force, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχουν ως εξής:
1. Δασικοί χάρτες. Εκφράζεται ο φόβος ότι η κατάρτιση δασικών χαρτών θα βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος. «Η διαδικασία κατάρτισης είναι ανεπαρκής και η καθυστέρηση των εγκρίσεων από τις δασικές υπηρεσίες καθιστά αδύνατο να είναι οι δασικοί χάρτες έγκαιρα έτοιμοι», αναφέρει μία από τις εκθέσεις του Φεβρουαρίου. Προτείνεται να οργανωθεί η παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών (ήδη δρομολογείται μέσω σχεδίου νόμου για το Κτηματολόγιο), να οριστεί ένας τρόπος υπολογισμού αποζημίωσης για τις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών έρχονται σε σύγκρουση με αποφάσεις άλλων δημοσίων αρχών και να αναδιοργανωθεί συνολικά η διαδικασία χαρτογράφησης των δασών.
2. Κτηματολόγιο. Η Task Force θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να αρκεστούν σε ένα πιο «περιορισμένο» Κτηματολόγιο (minimum cadastre), όχι ως προς την κάλυψή του (η οποία οφείλει εξ ορισμού να είναι πανεθνική), αλλά ως προς τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει. Θεωρείται απαραίτητο σε αυτή τη φάση το Κτηματολόγιο να προσφέρει μόνο τη σύνδεση μεταξύ ιδιοκτησίας και γης. Κρίσιμης σημασίας η σύνδεση των στοιχείων του Κτηματολογίου με εκείνα που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσίες που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, αλλά όχι στο Ε9.