Βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού σε όσους αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον ανασχηματισμό είναι ότι παρά τις δυσκολίες, τα αντιδημοφιλή μέτρα που λαμβάνονται αλλά και τις αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί, η κυβέρνηση διατηρεί το πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που πιστοποιήθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται έστω και οριακά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανασχηματισμός διόρθωσης
Για τον Αντώνη Σαμαρά ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει την ευκαιρία για τον επανακαθορισμό των σχέσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η σχέση τους δοκιμάστηκε τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τις απολύσεις στο Δημόσιο και τον ρόλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού αλλά και πολλά τετ-α-τετ Κουβέλη-Μανιτάκη για να αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και οι ισορροπίες θα γίνουν απολύτως σεβαστές κατά τον ανασχηματισμό. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές, έχουν καταγραφεί περισσότερες διαφωνίες από συμφωνίες, ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι και τα ονόματα των υπουργών προς απομάκρυνση ή μετακίνηση.
«Οχι» Σαμαρά στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
Ο ανασχηματισμός αποτελεί ειλημμένη απόφαση και θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση των στελεχών της Τρόικα από την Αθήνα, ενώ Βενιζέλος και Κουβέλης πιέζουν για αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, τις οποίες το Μαξίμου δεν βλέπει θετικά.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός βλέπει αρνητικά την πρόταση για άμεση επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει επιτακτικά.
«Δεν τη θεωρεί απαραίτητη, δεν είναι εκεί το πρόβλημα», λένε στο Μαξίμου για τη θέση του πρωθυπουργού στο θέμα, όπως επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν συζήτησε ποτέ και δεν θα συζητήσει θέμα αντιπροέδρων στην κυβέρνηση, το οποίο πάντως μετά τη δημόσια δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ενδιαφέρεται και τη δεδομένη άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε θέση αντιπροέδρου, έχει ήδη ατονήσει. «Βασικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να παραμείνει η απόσταση που έχει από Βενιζέλο και Κουβέλη, έχοντας πολιτικά και θεσμικά τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο», εξηγούν.
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει εκτός ατζέντας και την παλαιότερη πρόταση του Φώτη Κουβέλη -που στήριζε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- για συγκρότηση ενός άτυπου εννιαμελούς οργάνου από στελέχη των τριών κομμάτων, που θα προετοίμαζε νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα βοηθούσε στο να αντιμετωπιστεί η εμφανής έλλειψη συντονισμού, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Ο κ. Σαμαράς φέρεται να συμφωνεί με το αίτημα ενεργοποίησης του υπουργικού συμβουλίου, όπως φέρεται να συμφωνεί και με το αίτημα για συχνότερες συσκέψεις στο Μαξίμου ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζονται άλλες κινήσεις, πέραν αυτών των δύο, για να αντιμετωπιστεί η ασυνεννοησία και οι διαφωνίες.
ΠΑΣΟΚ: Μονοκομματικά υπουργεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει και πρόταση για μονοκομματικά υπουργεία, ως μέτρο αντιμετώπισης της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς. Δηλαδή ο υπουργός και οι αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί να είναι μέλη ενός κόμματος στο κάθε υπουργείο, ώστε να αποφεύγονται πολιτικές διαφωνίες και διαγκωνισμοί μεταξύ υπουργών και υφυπουργών.
Διαφωνεί ο Κουβέλης
Με την πρόταση αυτή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμφωνεί ο κ. Κουβέλης, που εκτιμά ότι με το σημερινό σχήμα η ΔΗΜΑΡ δύναται να παρακολουθεί συνολικά το κυβερνητικό έργο και ότι η επικείμενη πρόταση Βενιζέλου για μονοκομματικά υπουργεία «θα δημιουργήσει στεγανά εντός της κυβέρνησης».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης, μετά το non paper του υπουργείου Οικονομικών που -κατά τη ΔΗΜΑΡ- αναιρούσε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το χαράτσι της ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προτίθεται να καταθέσει πρόταση ώστε ύστερα από κάθε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου να βγαίνει κοινό ανακοινωθέν με τις υπογραφές των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.
Ποιοι υπουργοί μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι μετακινούνται
Εντονες διαφωνίες και τριγμούς θα προκαλέσουν οι συζητήσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι «ο πρωθυπουργός αποφασίζει και οι αρχηγοί απλώς θα κάνουν τις προτάσεις τους», την ώρα που Βενιζέλος και Κουβέλης θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν το ρόλο τους, περνώντας τις δικές τους προτάσεις.
Ας σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από τις απουσίες των περισσότερων υπουργών από την καθημερινή μάχη με την αντιπολίτευση. Με εξαίρεση τους Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Δένδια και Σίμο Κεδίκογλου, ουδείς άλλος επιλέγει να παρεμβαίνει δημόσια και να συγκρούεται στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική.
Είναι σαφές ότι πολλοί αποφεύγουν συνειδητά να εμπλακούν σε πολιτική αντιπαράθεεση, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αμετακίνητοι και... επίφοβοι
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, και ο Σίμος Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας Ανδέας Λυκουρέντζος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης αναμένεται να αντικατασταθούν.
Προς μετακίνηση σε άλλες κυβερνητικές θέσεις οδεύουν οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος.
Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι ο Φώτης Κουβέλης θα δώσει μάχη για να διατηρηθούν στις θέσεις τους οι κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη δρομολογήσει την υπουργοποίηση νέων αλλά πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έχοντας στόχο να καταλάβει περισσότερες θέσεις, μετά και το «κάψιμο» του σεναρίου -κυρίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- που ήθελε τον ίδιο να αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου.