Συρία: Διάγγελμα Άσαντ που βλέπει σενάρια συνωμοσίας - iefimerida.gr

Συρία: Διάγγελμα Άσαντ που βλέπει σενάρια συνωμοσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πρώτο διάγγελμα του εδώ και δύο μήνες, - το τρίτο από όταν ξεκίνησαν οι ταραχές τον Μάρτιο - ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι θα διαφοροποιήσει τις νόμιμες απαιτήσεις του λαού του από αυτές των σαμποτέρ και υποσχέθηκε τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών τον Αύγουστο.

Στο διάγγελμα που γίνεται καθώς οι συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής και των διαδηλωτών συνεχίζονται, είπε πως 64.000 άτομα καταζητούνται, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη παραδοθεί στις αρχές, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει την επέκταση της πρόσφατης αμνηστίας. "Οι πράξεις κάποιων δεν έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση αλλά με σαμποτάζ" ,δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "ξενοκίνητη συνωμοσία", η οποία όμως, όπως υπογράμμισε, την καθιστά πιο "ανθεκτική".

"Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συνωμοσία κατά της Συρίας. Οι συνωμοσίες είναι όπως τα μικρόβια που δεν μπορούμε να εξουδετερώσουμε, αλλά χρειάζεται να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν πιστεύω ότι υπήρξε έστω μια ημέρα κατά την οποία η Συρία δεν αποτέλεσε αντικείμενο συνωμοσίας, λόγω της γεωγραφικής ή της πολιτικής της θέσης", υπογράμμισε ο 'Ασαντ.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Σύρος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των "μαρτύρων" και συνέχισε λέγοντας ότι "χωρίς σταθερότητα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Δεν θα έρθει η μεταρρύθμιση μέσα από τους βανδαλισμούς. Πρέπει να απομονώσουμε τους σαμποτέρ".

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι από την αρχή των κινητοποιήσεων 1.300 πολίτες έχουν χάσει τη ζωής τους και πάνω από 10.000 έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ πάνω από 300 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το θάνατο των τελευταίων ως δολοφονία από "ένοπλες ομάδες τρομοκρατών". Οι διαδηλωτές όμως μετά τις προσπάθειες καταστολής τους, δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι την παραίτηση του Άσαντ και οργανώνονται.

Την ίδια στιγμή, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος έχει μία εβδομάδα καιρό για να ξεκινήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που ζητούν οι διαδηλωτές πριν ξεκινήσει διεθνής παρέμβαση στη χώρα.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας της Συρίας, ο κύριος εμπορικός συνεργάτης και προσπαθεί να πείσει τον Άσαντ να μην καταστέλει τις κινητοποιήσεις. Πάνω από 10.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Συρία τα τουρκικά σύνορα και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς.

πηγή: enet.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Ασάντ διάγγελμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ