Oι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα - iefimerida.gr

Oι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασφυκτική πίεση να κλείσει άμεσα το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα δέχθηκε στο χθεσινό άτυπο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε συγκεκριμένος αριθμητικός στόχος αποχωρήσεων από το Δημόσιο για φέτος και το 2014, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέτει το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και των απολύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για τη δράση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» αναγνώρισε μεν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους» σε τρία μέτωπα:

1. Να υλοποιήσουν το προαπαιτούμενο για την υποδόση του Μαρτίου (αναδιάρθρωση Δημοσίου).

2. Να αποτρέψουν τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι στο θέμα αυτό έχει επέλθει συμφωνία. Βέβαια απομένει να οριστικοποιηθεί και η μείωση των συντελεστών του τέλους επί των ακινήτων. Το ενδεχόμενο η μείωσή τους να φθάσει στο 20% έχει αποκλειστεί και η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει μία μείωση υψηλότερη του 10% (της τάξης του 15%).

3. Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, εκτός από την υποδόση του Μαρτίου, εκκρεμεί και η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (έχει εγκριθεί από τον Ιανουάριο, αλλά ακόμα δεν έχουν διατεθεί τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού).

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της τρόικα, θα συγκληθεί το Euroworking Group (EWG - προπαρασκευαστική ομάδα του Εurogroup) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει το EWG να συνεδριάσει εντός του Απριλίου για να εγκρίνει τα 2,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα επιτευχθεί. Αλλωστε, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20ή Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 5,6 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων τη διετία 2013-2014, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να τον προσδιορίζουν σε πάνω από 12.000 (2.000 φέτος και άνω των 10.000 του χρόνου). Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των κειμένων του αναθεωρημένου Μνημονίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν έχει επέλθει ακόμα οριστική συμφωνία στο θέμα του Δημοσίου. Ωστόσο, από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει αριθμητικός στόχος για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις που θα ξεπερνά τους 12.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2014.

Η τρόικα επιμένει στη θέσπιση και ποσοτικών στόχων απολύσεων για το τέλος του 2013 και το τέλος του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο πιθανό είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε στόχο 2.000 αποχωρήσεων φέτος και 10.000 αποχωρήσεων το 2014. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει και σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ