Τερματικός Σταθμός: Τροία - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Τερματικός Σταθμός: Τροία

Στην αυθεντική «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ο στόλος των Ελλήνων που είναι έτοιµος να αναχωρήσει για την Τροία παραµένει ακινητοποιηµένος στην Αυλίδα, καθώς η θεά Αρτεµις έχει οργιστεί και προκειµένου να στείλει ευνοϊκό άνεµο απαιτεί από τον βασιλιά Αγαµέµνονα να θυσιάσει την κόρη του.

Στην ανατρεπτική εκδοχή που παρουσιάζει ο Πάρης Μέξης και η υπό τονΓιώργο Πέτρου Καµεράτα, στηΣτέγη Γραµµάτων και Τεχνών, ηαναµονή δεν λαµβάνει χώρα στην Αυλίδα αλλά σε... αίθουσα αεροδροµίου. Το terminal ενός σύγχρονου αεροδροµίου γίνεται το θέατρο µιας καθυστέρησης χωρίς τέλος – γιακάποιον ανεξήγητο λόγο για τον στρατό οι «πτήσεις προς την Τροία» δεν µπορούν να πραγµατοποιηθούν –, όπου ο εκνευρισµός των πολεµιστών που θέλουν να φύγουν για την Τροία µεταλλάσσεται σε τυφλή µανία, η εξουσία του στρατούκλονίζεται, η δίψα για αίµα γίνεται ο αποφασιστικός παράγοντας από τον οποίο προκύπτει η πλέον παράλογη και απάνθρωπη «λύση». «Η “Ιφιγένεια στην Αυλίδα”», λέειο Πάρης Μέξης, είναι «ένα κατεξοχήν αντιπολεµικό, πάντα σύγχρονο έργο που διερευνά τα όρια της ελευθερίας του ατόµου η οποία βάλλεται από πολιτικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά “πρέπει”. Είναι µια σπουδή πάνω στις σχέσεις εξουσίας και τις λεπτές ισορροπίες τους». Η µουσική της φηµισµένης αυτής όπερας του 18ου αιώνα είναι γραµµένη από τον Κριστόφ Βίλι µπαλντ Γκλουκ, ενώ το λιµπρέτο βασίζεται στην εκδοχή του µύθου από τον Ρακίνα, ο οποίος βέβαια µε τη σειρά του είχε πατήσει πάνω στον Ευριπίδη.

«Ο Γκλουκ ψάχνει βαθιά µέσα στις ψυχέςτων ηρώων του και µετατρέπει τα συναισθήµατα σε υπέροχες µελωδίες και µαγευτικές αρµονίες» λέει οΓιώργος Πέτρου.

«Ντύνει τις φωνές µε ορχηστρικούς ήχους που άλλοτε θυµίζουν κραυγές και ουρλιαχτά και άλλοτε µουσικές που βγήκαν από τον Παράδεισο».

Ο Πάρης Μέξηςυπογράφει τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τακοστούµια ενώο Γιώργος Πέτρου µε την Καµεράτα χρησιµοποιούν τον αυθεντικό ήχο των µουσικών οργάνων της εποχής του συνθέτη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους παίζουν διεθνούς φήµης σολίστ, µε εξειδίκευση στη µουσική του 18ου αι.Στον ρόλο τουΑχιλλέα ο Αβι Κλέµπεργκ, ο σουηδός βαρύτονος Γιοχάνες Βάισερ ενσαρκώνει τον Αγαµέµνονα, ενώ τον ρόλο της Ιφιγένειας ερµηνεύει η σοπράνο Αννα Κασιάν. Στον ρόλο της Κλυταιµνήστρας η Ειρήνη Καράγιαννη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέατρο Ιφιγένεια εν Αυλίδι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ