Περπατώντας, έρποντας, πετώντας μπήκαν στη ζωή μας και έγιναν μέλη πολλών οικογενειών! Έτσι μας γεννήθηκε η ανάγκη να βρεθούμε κοντά σας μέσα από την ιστοσελίδα και να μοιραστούμε γνώση και εμπειρία με κοινή αφετηρία την αγάπη μας για τα κατοικίδια! Τι συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να βάλουν στη ζωή τους ένα κατοικίδιο; Τι είναι τελικά αυτό που μας προσφέρουν και έχουν γίνει μέρος της πολύπλοκης πια καθημερινότητας μας; Ίσως η τρυφερότητα, η αφοσίωση, ένας τρόπος επικοινωνίας τόσο απλός αλλά και ολοκληρωμένος. Μία σχέση αγνή και άδολη. Όλα τα παραπάνω και σίγουρα πολλά περισσότερα για τον καθένα μας. Μας αλλάζουν τη ζωή! Ας τα φροντίσουμε λοιπόν και εμείς όσο γίνεται καλύτερα και πιο υπεύθυνα!
Μαθιουδάκη-Πάλμου Ειρήνη, DVM
Ντόβα Ελένη, DVM
Πώς κρατάμε τα δόντια του σκύλου μας καθαρά;
Είναι σημαντικό κάθε ιδιοκτήτης να τηρεί ένα τακτικό πρόγραμμα φροντίδας της στοματικής υγείας του σκύλου του και να ενημερώνεται σωστά ζητώντας οδηγίες από τον γιατρό του. Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Για το βούρτσισμα των δοντιών χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα για σκύλους και όχι ανθρώπινα σκευάσματα. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται σταδιακά μέχρι ο σκύλος να εξοικειωθεί με αυτή και να μην δυσανασχετεί. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και θέλει το χρόνο του μέχρι να συνηθίσει. Εκτός από το βούρτσισμα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας παίζει η σωστή διατροφή και η χορήγηση οδοντικών "σνακ" που συμβάλλουν στον έλεγχο της πλάκας και της τερηδόνας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο του ζώου μας από τον γιατρό, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τους καθαρισμούς των δοντιών που είναι απαραίτητοι για τη σωστή στοματική υγιεινή.
Με τι κριτήριο διαλέγουμε ράτσα / μέγεθος για το pet μας;
Η επιλογή ενός κατοικίδιου πρέπει να γίνεται με βάση την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής του καθένα μας. Καλό θα είναι προτού καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη ράτσα-φυλή να ενημερωθούμε σχετικά με τα γενικότερα χαρακτηριστικά αυτής αλλά και τις απαιτήσεις που έχει κάθε ζώο. Έτσι αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν σκύλο, εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ημερήσιες ανάγκες του για άσκηση, τις διατροφικές του απαιτήσεις, το χώρο διαμονής αλλά και τον χαρακτήρα του. Αν σκοπεύουμε να φέρουμε ένα σκυλάκι σε μία οικογένεια με παιδιά θα πρέπει να επιλέξουμε μια ράτσα φιλική με τα παιδιά. Η επιλογή μιας γατούλας ως κατοικίδιο είναι σχετικά πιο εύκολη και στηρίζεται κυρίως στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και σε κάποιες ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα κάθε ράτσας. Συμπερασματικά λοιπόν, η επιλογή ενός ζώου συντροφιάς είναι μία σοβαρή απόφαση που πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε η συμβίωση να είναι ευχάριστη χωρίς προβλήματα.
Τι δίαιτα πρέπει να κάνει ένα ζώο που ζει σε διαμέρισμα και δεν κινείται πολύ;
Είναι αλήθεια ότι τα κατοικίδιά μας λόγω του σημερινού τρόπου ζωής δεν ασκούνται όσο χρειάζεται. Η έλλειψη άσκησης όμως σε συνδυασμό με μία "ελεύθερη" διατροφή οδηγεί σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: την παχυσαρκία. Σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο διάφορες τροφές, ειδικά σχεδιασμένες για ζώα παχύσαρκα ή ζώα που δεν ασκούνται αρκετά. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για μια ισορροπημένη δίαιτα, εξατομικευμένη για κάθε ζώο ανάλογα με το βάρος και το life-style του.
Τι τροφές πρέπει να δίνουμε στο pet μας για να μη μαδάει πολύ;
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες είναι η έντονη τριχόπτωση του κατοικιδίου τους. Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Μία πλήρης διατροφή που περιλαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ω3-ω6 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά προσφέρει λαμπερό τρίχωμα και υγιές δέρμα. Σε συνεργασία με τον γιατρό μας μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη δίαιτα που να ταιριάζει στον αγαπημένο μας φίλο. Προσοχή! Κάποιες φορές η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων παθολογικών καταστάσεων και καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στο γιατρό μας για μια δερματολογική εξέταση.
Πώς τιμωρούμε τα ζώα μας όταν κάνουν ζημιές;
Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως ο τρόπος που επικοινωνούν τα ζώα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του ανθρώπου. Συχνά τα κατοικίδια έχουν την τάση να κάνουν ζημιές (π.χ να μασουλάνε τις παντόφλες, να ρίχνουν τις γλάστρες, να ουρούν μέσα στο σπίτι, να σκίζουν κουρτίνες, να αναποδογυρίζουν τους κάδους…). Πόσες φορές έχετε γυρίσει σπίτι και έχετε αντικρύσει μια εικόνα χάους ενώ το αγαπημένο σας σκυλάκι κάθεται ατάραχο με το παπούτσι σας στο στόμα και σας κοιτά; Είναι ένας τρόπος να μας τραβήξουν την προσοχή. Ίσως δεν ασκούνται αρκετά ώστε να εκτονώνουν την ενέργειά τους έξω από το σπίτι. Ίσως μένουν αρκετή ώρα μόνα τους χωρίς κάποια πνευματική πρόκληση. Ό, τι και να συμβαίνει σίγουρα οι φωνές και η βία δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα .Αν λοιπόν στο παραπάνω παράδειγμα αρχίσετε να φωνάζετε απεγνωσμένοι στο αγαπημένο σας σκυλάκι, εκείνο δεν θα αντιληφθεί τι έκανε και θα συνεχίσει να μασουλάει το παπούτσι σας! Πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που οδηγεί το κατοικίδιό μας σε μια τέτοια συμπεριφορά και να το διορθώσουμε. Οι παρατηρήσεις μας πρέπει να γίνονται με αυστηρό αλλά ήπιο τόνο και με λέξεις απλές ώστε να γίνονται αντιληπτές από το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Όχι φωνές και σίγουρα όχι βία. Το πιο πιθανό είναι με αυτό τον τρόπο να κάνουμε το ζωάκι μας φοβικό και να χάσουμε την ουσιαστική επαφή μαζί του. Αν η συμπεριφορά του ζώου σας συχνά σας προβληματίζει καλό θα ήταν να μιλήσετε στο γιατρό σας ή ακόμη να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή-συμπεριφοριστή ζώων.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον και άλλες απορίες καθώς και τα σχόλια σας στο pet@iefimerida.gr