Φωτιές άναψε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με τα όσα υποστήριξε στη χθεσινή συνέντευξή της στα ΝΕΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Την ώρα που το Μαξίμου προσπαθούσε να την καλύψει -παρά τη δυσφορία συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου- κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ "άδειασαν" για μία ακόμη φορά την υπουργό Περιβάλλοντος.
Η δήλωση της κ. Μπιρμπίλη για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ ήρθε σε μία στιγμή που η κυβέρνηση απέσπασε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τη μείωση των επιτοκίων, με "αντάλλαγμα" την "ισχυρή δέσμευση" -όπως περιγράφεται στο κείμενο των συμπερασμάτων- για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Έτσι, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και κύκλοι της αγοράς, φοβούνται ότι με τέτοιες δηλώσεις, όπως της κ. Μπιρμπίλη, κινδυνεύουν να τιναχθούν όλα στον αέρα. Για το λόγο αυτό, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, όπως αποκάλυψε η iefimerida.gr, προέβη χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, με το σκεπτικό ότι τέτοιες δηλώσεις "γελοιοποιούν" την Ελλάδα στην Ευρώπη.
"Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν έχει διαφοροποιηθεί σε τίποτα από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα", υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί. Παρόλα αυτά, αν και επιχείρησε να την καλύψει, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται και η παραχώρηση του management ορισμένων ΔΕΚΟ σε ιδιώτες.
Πάντως, δεν είναι μόνο η κ. Διαμαντοπούλου (εκτός του Μεγάρου Μαξίμου...) που δυσφόρησε με τις δηλώσεις Μπιρμπίλη. "Δε μου αρέσει να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει "για τα άλλα βρέστε τα, αλλα στο δικό μου τομέα δε θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις", επισήμανε σε χθεσινή ραδιοφωνική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Με την πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος διαφωνούν εξάλλου, όλοι οι "μνημονιακοί" υπουργοί (Λοβέρδος, Παπακωνσταντίνου κ.α.), αλλά και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εδώ και καιρό ασκούν στην κυβέρνηση κριτική "από τα δεξιά". Επειδή, δηλαδή, δεν εφαρμόζει σωστά και τολμηρά το πρόγραμμα και τα συμπεφωνημένα με την τρόικα. Στην εν λόγω κατηγορία ανήκουν οι κκ. Γιώργος Φλωρίδης, Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης κ.α.
Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται και κάτι επιπλέον. Όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε μία συγκυρία που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι... "στα κάγκελα", τέτοιες δηλώσεις υπουργών είναι αρκετές για να βάλουν φωτιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να ενταθεί το "αντάρτικο" στη Βουλή. Ένα αντάρτικο που, στο παρελθόν, οδήγησε μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές καλένδες, όπως στην περίπτωση του ανοίγματος του επαγγέλματος των δικηγόρων, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν...