Η αρχή του τέλους (;) για Μέρκελ και Σαρκοζί - iefimerida.gr

Η αρχή του τέλους (;) για Μέρκελ και Σαρκοζί

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην διακυβέρνηση τους αφού χάνουν διαρκώς πολιτικό έδαφος. Στις χθεσινές τοπικές και διαμερισματικές εκλογές στην Γερμανία και την Γαλλία αντίστοιχα η κεντροδεξιά και στις δύο αυτές χώρες εξήλθε σημαντικά αποδυναμωμένη.

Συγκεκριμένα στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, χάνοντας την εξουσία στο κρίσιμο αυτό κρατίδιο του οποίου είχε τον έλεγχο τα τελευταία 58 χρόνια. Θριαμβευτής των εκλογών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι οι Πράσινοι που ξεπέρασαν σε ψήφους τους σοσιαλδημοκράτες και θα ορίσουν πλέον αυτοί-σε συνεργασία με το SPD- τον πρωθυπουργό. Μεγάλη πτώση είχαν και οι Φιλελεύθεροι του Γκίντο Βεστερβέλε που συγκυβερνούν στο Βερολίνο με την Μέρκελ. Οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν ότι οι Φιλελεύθεροι θα δώσουν μάχη επιβίωσης αφού τα χθεσινά ποσοστά τους δείχνουν ότι θα δυσκολευτούν να μπουν στην προσεχή κεντρική Βουλή. Η ιστορική νίκη των Πράσινων στη Βαδη-Βυρτεμβέργη σχετίζεται -σύμφωνα με τους αναλυτές- με την πυρηνική απειλή που δημιουργείται στον πλανήτη μετά την κατάρρευση των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία.

Στην Γαλλία αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Σαρκοζί. Αν και η δημοτικότητα του ανέβηκε μετά τις αεροπορικές επιδρομές στην Λιβύη, το κλίμα είναι αρνητικό στην γαλλική κοινωνία. Χτες στις διαμερισματικές εκλογές που διεξήχθησαν σε ολόκληρη την χώρα το κόμμα του κ. Σαρκοζί υπέστη μια συντριπτική ήττα με το ποσοστό του να κατρακυλά στο 18%. Αντιθέτως οι σοσιαλιστές της Μαρτίν Ομπρί ήρθαν πρώτο κόμμα κερδίζοντας τα μισά διαμερίσματα της γαλλικής επικράτειας αγγίζοντας το 36% των ψήφων. Μεγάλη κερδισμένη είναι και η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου η οποία απέσπασε το 11% χωρίς να έχει υποψηφίους σε όλη την χώρα. Εκτιμάται ότι αν το Εθνικό Μέτωπο ήταν παρόν σ όλα τα διαμερίσματα της Γαλλίας θα άγγιζε το 25% των ψήφων. Ο χθεσινές εκλογές ήταν το τελευταίο τεστ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012. Και το ερώτημα είναι αν ο Σαρκοζί θα αντέξει την πίεση που θα του ασκηθεί τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά και αν θα καταφέρει τελικά να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ή αν θα μείνει -όπως στοιχηματίζουν πολλοί- εκτός…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ