Συνεχίζονται οι εκρήξεις κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης παρά την εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Μουαμάρ Καντάφι στις 21:00 την Κυριακή η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις για λόγους δυσπιστίας ως προς τις προθέσεις του Λίβυου ηγέτη. Συγκεκριμένα, οι από αέρος βομβαρδισμοί της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη νύχτα στην Λιβύη και σύμφωνα με πληροφορίες Γάλλου αξιωματούχου των συμμαχικών δυνάμεων, καταστράφηκε ένα από τα κεντρικά αρχηγεία του Καντάφι στην Λιβυκή πρωτεύουσα διότι αποτελούσε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου των λιβυκών δυνάμεων. Σε συνέντευξη τύπου στο βομβαρδισμένο σημείο, ο αντιπρόσωπος της Λιβυκής κυβέρνησης ανακοίνωσε στους ξένους δημοσιογράφους ότι καταστράφηκε ολοσχερώς ένα «διοικητικό κτίριο» σε απόσταση 50 μέτρων από την σκηνή όπου ο Λίβυος ηγέτης συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του.
Από τη μεριά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο των επιθέσεων, οι οποίες πλήττουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το σύστημα Αεράμυνας της Λιβύης.
Ταυτόχρονα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε βομβαρδισμός εξαιτίας της παρουσίας αμάχων στην περιοχή που «υπογραμμίζει τη δέσμευση της Βρετανίας να προστατεύσει τους άμαχους».
Οι επιθέσεις της συμμαχικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» ξεκίνησαν το Σάββατο με μια σειρά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Οι συμμαχικές επιχειρήσεις για την προστασία των Λίβυων πολιτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις έχουν την έγκριση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στην μαραθώνια συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας την Κυριακή, δεν υπήρξε κάποια οριστική απόφαση για τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη και για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εξαιτίας αντιρρήσεων από τη μεριά της Τουρκίας και της Γερμανίας.
Βάσει καταστατικού, το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία και η Τουρκία είχε εξ’ αρχής αρνητική στάση για την εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην κατάσταση που έχει προκύψει από τον προηγούμενο μήνα στη Λιβύη. Πάντως το ΝΑΤΟ ενέκρινε την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων που στην ουσία σημαίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης. Με τη στάση της Τουρκίας και της Γερμανίας διαφώνησε η Γαλλία που υποστηρίζει ότι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο αραβικός κόσμος θεωρεί ότι η Συμμαχία κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ενώ οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ βρίσκονται δε διαρκή συνεδρίαση για τις εξελίξεις στη Λιβύη.