Επίκειται νέα λήψη μέτρων - iefimerida.gr

Επίκειται νέα λήψη μέτρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2011 άφησε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, "για την αντιμετώπιση των ρίσκων" στον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών
σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, υπογράμμισε ότι άρχισε ήδη η επεξεργασία για το μακροοικονομικό σενάριο, το "δημοσιονομικό κενό", την κατανομή σε δαπάνες και έσοδα και την αναγωγή σε υπουργεία και τομείς πολιτικής (ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα υπόλοιπα υπουργεία με τις βασικές κατευθύνσεις).

Παράλληλα, έχει συσταθεί σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα δράσης, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΚ και των πέντε εταιριών ορκωτών λογιστών, για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων.


Ο υπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δενθα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων και περικοπή του ΠΔΕ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

"Στην τελική ευθεία" εισέρχεται από την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής.

Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει "κλείσει" το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.


Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμόςδεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον "καθαρισμό" τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.


"Ίσως υπάρξει φως έως το καλοκαίρι", δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή εργαλείων για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, είπε ότι έχει τακτές επαφές με τη D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για "κρατικό πυλώνα", όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για "εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου" (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα οδεύσουν για μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος "ελάφρυνσης" του χρέους (π.χ. αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, κ.λπ.).

Σχετικά με τις αποφάσεις των κρατών- μελών της ΕΕ
, δήλωσε αισιόδοξος για την έγκριση του συνολικού "πακέτου" στη σύνοδο κορυφής στις 24- 25 Μαρτίου, αλλά θεωρούνται δεδομένα η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.

"Οι θετικές αυτές εξελίξεις", ανέφερε, "δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου" για τη δημοσιονομική προσαρμογή.


Στο τέλος του α΄ τριμήνου, η χώρα θα είναι απολύτως "εντάξει" με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, είπε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα χρειασθεί να προσφύγει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης (ο οποίος θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα) για να καλύψει τα 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται να βρεθούν το 2012 μέσω των αγορών.

Κατέληξε λέγοντας ότι "με τα σημερινά επιτόκια δεν μπορεί η χώρα να δανεισθεί μακροπρόθεσμα" και μόνο με "βατά επιτόκια" θα εκδώσει και ετήσια ομόλογα, πέραν των εντόκων γραμματίων, που ήδη εκδίδει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ