Γιατί πεινάει ο πλανήτης - iefimerida.gr

Γιατί πεινάει ο πλανήτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, o φυσικός και μοριακός βιολόγος του πανεπιστημίου του Stanford, Henry Miller αναλύει σε άρθρο του τις αιτίες που εντείνουν το πρόβλημα της πείνας στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Miller υπάρχουν πολλές αιτίες που ο συνδυασμός τους οδηγεί στην παγκόσμια έλλειψη τροφίμων. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αιτιών αναφέρει: την αύξηση των μεγάλων φυσικών καταστροφών (χαρακτηριστικά μιλά για το παράδειγμα της Ρωσίας και την μείωση εξαγωγών σιτηρών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και η ξηρασία των προηγούμενων μηνών), την εμφάνιση παθογενειών στα σιτηρά (και εστιάζει το πρόβλημα στην ασθένεια των σιτηρών που φέρει το όνομα Ug99) αλλά και την ταχύτατη δημιουργία μεσαίας τάξης σε αναπτυσσόμενες οικονομίες , όπως αυτή της Κίνας, που συνεπάγεται μία διατροφική μεταστροφή εκατομμύριων ανθρώπων από τα δημητριακά και τα όσπρια στο κρέας .

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση στο άρθρο του Miller είναι ο ισχυρισμός του ότι το πρόβλημα της πείνας διογκώνεται επειδή επικρατεί μία παγκόσμια «απέχθεια» για τα βιολογικά μεταλλαγμένα προϊόντα η οποία απεικονίζεται και στην νομοθεσία για τα τρόφιμα των περισσοτέρων χωρών (από τις ΗΠΑ μέχρι τα κράτη μέλη της ΕΕ). Ο Miller θεωρεί ότι αυτό είναι παράλογο γιατί η σύγχρονη γενετική τροφίμων έχει δημιουργήσει απολύτως ακίνδυνες (για τον άνθρωπο και το περιβάλλον) ποικιλίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού και να λύσουν το πρόβλημα τόσο της πείνας όσο και της φτώχιας, αλλά η καλλιέργεια τους σταματά στις συμπληγάδες της νομοθεσίας και σε οικονομικά μικροσυμφέροντα.

Με την άποψη του συμφωνεί και η καθηγήτρια βιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Nina Fedoroff, η οποία μιλά και για τον παραλογισμό της χρήσης βιο-καυσίμων. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει την παράλογη απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το 40% της ετήσιας παραγωγής καλαμποκιού για την δημιουργία αιθανόλης. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η σύγχρονη τεχνολογία θα μας επέτρεπε την παραγωγή ενέργειας με την χρήση εναλλακτικών- και κυρίως μη βρώσιμων οργανισμών- όπως είναι η άλγη, το switchgrass (ένα είδος κεχριού) και τα δέντρα, αλλά καμία κυβέρνηση δεν επενδύει σε αυτά.

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο επισκεφτείτε το : http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/mar/20/food-farming

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρίση τρόφιμα Πείνα βιοκαύσιμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ